1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Zobacz, jak wyglądają egzotyczne warzywa, które przyjęły się...
fot. pixabay.com/markusspiske

Zobacz, jak wyglądają egzotyczne warzywa, które przyjęły się w polskich warunkach. Wyczarujesz z nich pyszne dania! >>>

2 z 10
Topinambur najlepiej smakuje ugotowany lub pieczony. W smaku...
fot. pixabay.com/Buntysmum

Topinambur

Topinambur najlepiej smakuje ugotowany lub pieczony. W smaku jest lekko ziemisty. Warto zrobić z niego puree, podać jako frytki lub wykorzystać do zrobienia zupy-kremu.

3 z 10
Wygląd może zmylić. Podobny do pietruszki, w smaku nieco...
fot. pixabay.com/anaterate

Pasternak

Wygląd może zmylić. Podobny do pietruszki, w smaku nieco różni się od swojej korzeniowej koleżanki. Wykorzystanie może być jednak podobne. Pasternak sprawdzi się w zupach, w formie startej na placki lub jako dodatek do surówek.

4 z 10
Patisony smakują podobnie do cukinii. Pomysłów na...
fot. pixabay.com/utroja0

Patison

Patisony smakują podobnie do cukinii. Pomysłów na wykorzystanie jest mnóstwo. Po usunięciu miąższu można je nadziać farszem, a pokrojone w kawałki dodać do mięs, gulaszu lub wykorzystać w zapiekankach. Wielu smakoszy wybiera też te warzywa w formie przetworów, np. konserwowej.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Schronisko na Kondratowej "miarą upadku i znakiem końca tradycji budowania z drewna"?

Schronisko na Kondratowej "miarą upadku i znakiem końca tradycji budowania z drewna"?

To nie żart. Tramwaje zaczęły jeździć po wąskich ulicach Kazimierza

To nie żart. Tramwaje zaczęły jeździć po wąskich ulicach Kazimierza

Wielkie osuwiska w Hutkach. Skarpy ciągle rosną

Wielkie osuwiska w Hutkach. Skarpy ciągle rosną

Zobacz również

Stary szpital w Nowym Targu. Opuszczony, zabity deskami. Ruina z historią w tle

Stary szpital w Nowym Targu. Opuszczony, zabity deskami. Ruina z historią w tle

Wielkie osuwiska w Hutkach. Skarpy ciągle rosną

Wielkie osuwiska w Hutkach. Skarpy ciągle rosną