
Zobacz, jak wyglądają egzotyczne warzywa, które przyjęły się w polskich warunkach. Wyczarujesz z nich pyszne dania! >>>

Topinambur
Topinambur najlepiej smakuje ugotowany lub pieczony. W smaku jest lekko ziemisty. Warto zrobić z niego puree, podać jako frytki lub wykorzystać do zrobienia zupy-kremu.

Pasternak
Wygląd może zmylić. Podobny do pietruszki, w smaku nieco różni się od swojej korzeniowej koleżanki. Wykorzystanie może być jednak podobne. Pasternak sprawdzi się w zupach, w formie startej na placki lub jako dodatek do surówek.

Patison
Patisony smakują podobnie do cukinii. Pomysłów na wykorzystanie jest mnóstwo. Po usunięciu miąższu można je nadziać farszem, a pokrojone w kawałki dodać do mięs, gulaszu lub wykorzystać w zapiekankach. Wielu smakoszy wybiera też te warzywa w formie przetworów, np. konserwowej.