
Fenkuł
Bulwy fenkułu można wykorzystać na różne sposoby - gotować, smażyć, grillować lub piec. Z kolei łodygi nadadzą smaku zupom i wywarom. Fenkuł zwany jest inaczej koprem włoskim.

Jarmuż
Jarmuż, podobnie jak szpinak, doskonale odda smak włoskich potraw, szczególnie makaronów. Można też z niego zrobić zupę, gulasz, danie warzywne, omleta lub naleśniki. Zwolennicy zdrowego trybu życia chętnie sięgają po chipsy z zielonych liści.

Roszponka
Ten rodzaj sałaty nie jest nowością na polskim rynku. Roszponka znana jest w wielu polskich domach. Można ją wykorzystać jako bazę do sałatki, dodatek do burgerów, mięs lub ryb. Efektowne mogą być również pesto lub koktajle z wykorzystaniem małych listków.

Romanesco
Romanesco to charakterystyczna odmiana kalafiora. Tak, jak w przypadku białego kalafiora, sprawdza się jako pożywne danie. Wystarczy go ugotować, oprószyć smażoną bułką tartą i podać bliskim. Wiele przepisów pozwala jednak poszerzyć horyzonty. Różyczki mogą stanowić bazę sałatek, włoskich past, pizzy lub zupy-kremu.