13 z 22
Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci...
fot. Fot. Paweł Epler

Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci

Przepis Agnieszki Delkowskiej z Kościeliska

Składniki

około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

Wykonanie

Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny.
Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej.
Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.

14 z 22
Kaszanka z grilla według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. archiwum

Kaszanka z grilla według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska

Kaszanka to typowo polskie danie. Przygotowywane zwykle z podsmażoną cebulką. Zobaczcie inny pomysł na kaszankę.

Składniki

kaszanka
jabłko
cebula
masło
przyprawy

Wykonanie
Zdjąć flak z kaszanki i rozdrobnić widelcem. Dodać pół startego jabłka na tarce i drobno posiekana małą cebulę.
Dodać pół łyżeczki masła i przyprawić według uznania, np pieprzem. Wszystko wymieszać, zawinąć w folię aluminiową i grillować do 20 minut.

15 z 22
Kluski leniwe z bułka tartą...
fot. Fot. Violetta Grzelka

Kluski leniwe z bułka tartą

Leniwe kluski według Violetty Grzelki.

Składniki dla 2-3 osób

1/2 kg białego sera półtłustego
2 jaja
1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub  1 kubek mąki
1 łyżka masła
1-2 łyżeczki bułki tartej
cukier puder lub krystaliczny do posypania
sól do wrzątku

Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne.
Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać. Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia  gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć  kluseczki na inny półmisek, polać  je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.

16 z 22
Kopytka...
fot. archiwum

Kopytka

Kopytka według Katarzyny Skuty

Składniki
0,5 kg ziemniaków 
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej 
małe jajko 
sól

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk. 
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku ok 2-3 min od wypłynięcia.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Jak postępują prace, kiedy koniec?

Budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Jak postępują prace, kiedy koniec?

Wypadki pod Krakowem. Dachowanie, ranni i duże utrudnienia

Wypadki pod Krakowem. Dachowanie, ranni i duże utrudnienia

Bieg z Gwizdkiem dla dzieci. Kilka tras, kategorii i prawie 200 małych zawodników

Bieg z Gwizdkiem dla dzieci. Kilka tras, kategorii i prawie 200 małych zawodników

Zobacz również

Pożar budynku na Powiślu. Spłonęły maszyny rolnicze

Pożar budynku na Powiślu. Spłonęły maszyny rolnicze

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę