
Przepisy na Wielkanoc: Żur z bałą kiełbasą i chrzanem
Żur z białą kiełbasą i chrzanem
Składniki na zakwas na żur: mąka żytnia, gorąca woda, czosnek, kromka chleba razowego
Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.
Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.
PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:

PRZEPISY NA WIELKANOC 2021: Przygotuj pyszne potrawy wielkanocne
PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:

Przepisy na Wielkanoc: Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna z pieczarkami
Składniki: 8 jaj 100 g pieczarek 1 bulionetka domowa warzywna Knorr 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda 100 g groszku zielonego 1 łyżka majonezu 1 pęczek szczypiorku 15 g jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać. Umyj i poszatkuj szczypiorek. Do bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:

Przepisy na Wielkanoc: Królik
Królik w rozmarynie
Składniki: królik, masło, świeży rozmaryn, śmietana 30 proc, sól, pieprz, do smaku białe wino
Przygotowanie: Królika kroimy na części, dzień wcześniej moczymy w mleku,
następnie podsmażamy na maśle.
Później wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę, świeży rozmaryn i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia
podlewamy białym winem i śmietaną.
Podajemy z kluskami śląskimi i marchewką z groszkiem.
PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH: