
Przepisy na Wielkanoc: Polędwiczki
Polędwiczki w kolorowym pieprzu
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 1 opakowanie kolorowego pieprzu, sól i pieprz, olej, opakowanie bobu mrożonego, 10 łyżek zielonego groszku, 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa, koperek, 2 liście pora
Przygotowanie: Mięso wyczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozetrzyj całe opakowanie pieprzu. Polędwiczki pokrój na kawałki o wysokości ok 3-4 cm, posól. W rondlu zagotuj wodę, w której sparzysz pokrojone na 1 cm paski liście pora. Kawałki mięsa zawijaj w por mocno wiążąc końce.
Następnie skrop mięso olejem i natrzyj kolorowym, utartym w moździerzu pieprzem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni aż zezłocą się z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na 10 min przykryte folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.
Bób ugotuj w osolonej wodzie ok 20 min. Obierz ze skórek, dodaj do niego groszek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dużą łyżkę masła. Wszystko zblenduj niezbyt dokładnie tak, aby było widać gdzieniegdzie groszek.
PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:

PRZEPISY NA WIELKANOC 2021: Przygotuj pyszne potrawy wielkanocne
PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:
