
Piestrzenica kasztanowa
Podobna do smardza

Lisówka pomarańczowa
Łatwo ją pomylić z popularną kurką czyli pieprznikiem jadalnym

Kilka ważnych zasad
Służby przestrzegają, żeby zbierać wyłącznie dobrze znane gatunki grzybów. Starajmy się nie wybierać do lasu samotnie – szczególnie w teren mało nam znany lub przy słabej widoczności. Jeśli jednak idziemy na grzybobranie samotnie, to warto poinformować bliskich o wyprawie, w jaki rejon lasu się udajemy. Niedoświadczeni amatorzy grzybów powinni zbierać tylko gatunki grzybów o spodzie kapelusza w postaci rurek, czyli tzw. gąbki. Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy lub łubianek. Nie powinno się zbierać grzybów do worków plastikowych czy reklamówek. Powinno się zachować szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów, mających na spodzie kapelusza blaszki- szczególnie niebezpieczne są grzyby, które mają białe blaszki, bulwiastą podstawę trzonu oraz w górnej części zwisający przyrośnięty do trzonka kołnierz (należą do nich wszystkie muchomory). Nie powinno się podawać grzybów dzieciom, osobom starszym i chorym.

Zatrucie grzybami - objawy, co robić?
Sanepid informuje, że zatrucia wywołane grzybami objawiają się: nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, biegunką, podwyższoną temperaturą i skurczem mięśni.
Przy pierwszych objawach zatrucia, które wystąpiły od zjedzenia grzybów po 3,6, a nawet 24 godzinach (te ostatnie zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala. Należy sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą. Wszystkie osoby. które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet, jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości. ie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi.