
MANIOK JADALNY
Ta śmiercionośna roślina pochodzi z Brazylii. W Europie niewielu kojarzy jej nazwę, za to na świecie zajmuje 3 miejsce jako najpopularniejszy składnik codziennego jadłospisu. Maniok najbardziej popularny jest w krajach Ameryki Południowej oraz wielu państwach afrykańskich czy azjatyckich. Zabójcze właściwości maniok odkrywa tylko w wersji surowej. Zawiera substancje antyodżywcze (linamarynę i lotaustralinę). Maniok przed spożyciem należy odpowiednio namoczyć, a następnie gotować. Możliwe jest też pieczenie czy suszenie.

FESIKH
Kolejna śmiercionośna ryba, uwielbiana przez Egipcjan, przyrządzana w czasie ważnych uroczystości. Co grozi spragnionym nowych smaków, którzy pokuszą się o skosztowanie źle przyrządzonej ryby? Zatrucie jadem kiełbasianym a nawet śmierć. Tradycyjny egipski przysmak co roku zbiera swoje śmiertelne żniwo, dlatego też co roku egipskie Ministerstwo Zdrowia wydaje specjalne ostrzeżenie przed spożyciem Fesikh.

BUCZEK POŁUDNIOWOAFRYKAŃSKI
Olbrzymi płaz przypominający przerośniętą żabę jest smakołykiem w Namibii podczas obchodzenia świąt narodowych. Zjadane są tylko młode okazy, dojrzałe wytwarzają toksyny, które powodują u człowieka niewydolność nerek. W 2016 roku w Grodzisku Mazowieckim odnotowano przypadek śmierci uczestniczki warsztatów oczyszczania organizmu, które na skórze rozprowadzono wydzielinę tego płaza. U kobiety po tym niebezpiecznym zabiegu pojawiły się wymioty, utrata przytomności, a w ostateczności obrzęk mózgu.

SAN-NAKJI
Danie przyrządzone z młodych, surowych ośmiornic o długich ramionach. Danie, do którego spożycia potrzeba jest specjalna instrukcja obsługi. Macki ośmiornic podawane na talerzu poruszają się, właśnie te pośmiertne ruchy ośmiorniczek są niebezpieczne dla człowieka, przy spożyciu. Jeśli przyssawki przyczepią się do przełyku, mogą spowodować uduszenie.