
Przyprawa z suszonych kurek
Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić. Doświadczeni grzybiarze są zdania, że lepiej robić to na sucho, kontakt z wodą nie wpłynie dobrze na suszenie i zabije walory smakowe. Przyda się więc pędzelek, szczoteczka i nożyk. Gotowe kawałki kurek można suszyć na kilka sposobów – w piekarniku, suszarce, na kaloryferze, a przy ciepłych dniach nawet na słońcu. Gdy będą kruche i łamliwe, trzeba je zmielić, a następnie umieścić w szklanym pojemniku, najlepiej w zacienionym miejscu. Taka aromatyczna i lekko pikantna przyprawa doskonale sprawdzi się do mięs, sosów i wielu wykwintnych dań.

Nalewka z kurek
Domowy preparat odrobaczający? Czemu nie! Kurki są teraz na wyciągnięcie ręki, warto skorzystać z ich walorów. Przygotowanie nalewki jest banalnie proste (proporcje na dwie osoby). Garść świeżych zebranych grzybów przemywamy w wodzie z solą, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Najlepiej żeby udało się uzbierać 5 łyżek stołowych posiekanych kurek. Wsypujemy je do słoika, zalewamy szklanką wódki i zakręcamy. Mikstura powinna postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Potem można ją spożywać po jednej łyżeczce dziennie. Ważne – należy pić tylko część płynną, bez kawałków grzybów.