
Chrzan i ćwikła na Wielkanoc
Chrzan w okresie świątecznym kojarzy się z koszyczkiem wielkanocnym. Jako dodatek ląduje wśród jajek, wędliny i chleba. Symbolizuje krzepę i sprawność fizyczną. Z kolei ćwikła, choć jej nie święcimy, także ma swoje miejsce na stole i szczególnie wzbogaca smak mięsa. Jak przygotować te dodatki? >>>

Chrzan wielkanocny - przepis
Składniki: 2-3 korzenie chrzanu, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 3-4 łyżki wrzącej wody.
Wykonanie: Korzenie chrzanu dokładnie obieramy ze skórki i myjemy. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, sól oraz odrobinę wrzątku (dzięki niemu chrzan zrobi się miękki i puszysty). Wszystko dokładnie mieszamy.

Ćwikła wielkanocna - przepis
Składniki: 5-6 średnich buraków, 2 łyżki chrzanu, sok z 1 cytryny, 4-5 łyżeczek cukru, szczypta soli.
Wykonanie: Nieobrane buraki ćwikłowe dokładnie myjemy, kładziemy na blaszce, skrapiamy wodą i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180-190 stopni. Następnie wrzucamy je do zimnej wody na ok. 2 minuty. Przestudzone obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy chrzan, cukier, sól oraz sok z cytryny. Całość mieszamy.