Przepisy na Wielkanoc
Pomysł na wielkanocne danie: schab z jajkiem. Przepisem na schab z jajkiem podzieliła się nasza Czytelniczka Monika Kubacka. – Odkąd pamiętam, gotowanie było moją pasją. Uważam, że chwile spędzone w kuchni to najlepszy relaks po ciężkim dniu pracy – mówi Monika Kubacka.
Składniki
- 1 kg schabu w kawałku
- 3 jajka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
Wykonanie
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
