5 z 11
Poprzednie
Następne
Wielkanoc 2024. TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne [PRZEPISY]
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce proponują domową szynke peklowaną.
Składniki na zalewę
2 szklanki wody
5 dag soli
1/2 dag saletry
1/2 dag cukru
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
kolendra i rozmaryn do smaku
Wykonanie
Wodę zagotować z przyprawami i wystudzić, dodać sól, cukier i saletrę,wystudzić. Szynkę osznurować. Czas peklowania zależy od wielkości kawałków i temperatury przechowywania. Przeciętnie balerony, polędwice i boczki pekluje się 7-10 dni, szynki i łopatki 2-3 tygodnie w zależności od wielkości. Mięso trzymać w zalewie
obracając dwa razy dziennie. Upiec lub uwędzić.