Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce proponują domową...

Wielkanoc 2024. TOP 10 przepisów małopolskich gospodyń na święta wielkanocne [PRZEPISY]

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce proponują domową szynke peklowaną.

Składniki na zalewę
2 szklanki wody
5 dag soli
1/2 dag saletry
1/2 dag cukru
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
kolendra i rozmaryn do smaku

Wykonanie
Wodę zagotować z przyprawami i wystudzić, dodać sól, cukier i saletrę,wystudzić. Szynkę osznurować. Czas peklowania zależy od wielkości kawałków i temperatury przechowywania. Przeciętnie balerony, polędwice i boczki pekluje się 7-10 dni, szynki i łopatki 2-3 tygodnie w zależności od wielkości. Mięso trzymać w zalewie
obracając dwa razy dziennie. Upiec lub uwędzić.

Zobacz również

Kundelek przeżył chwile grozy w Darłowie. Na ratunek pospieszyli strażacy. Zdjęcia

Kundelek przeżył chwile grozy w Darłowie. Na ratunek pospieszyli strażacy. Zdjęcia

Dzień Flagi. Przemarsz ze 100-metrową biało-czerwoną uliczkami Żywca. ZDJĘCIA

Dzień Flagi. Przemarsz ze 100-metrową biało-czerwoną uliczkami Żywca. ZDJĘCIA

Polecamy

Iga Świątek zagra o drugi finał z rzędu w Madrycie. Kim jest rywalka?

Iga Świątek zagra o drugi finał z rzędu w Madrycie. Kim jest rywalka?

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach

Duża aktualizacja WhatsAppa. Nowości w grupach i społecznościach

Poważny wypadek w Sieniawie. Zderzyły się dwa samochody. Kierowca zasnął ZDJĘCIA

Poważny wypadek w Sieniawie. Zderzyły się dwa samochody. Kierowca zasnął ZDJĘCIA