5 z 14
Przystawka: ryba po grecku z morelami...

Przystawka: ryba po grecku z morelami

Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.

Składniki
1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
3 papryki konserwowe
1 szklanka wody
1 kostka bulionu rybnego
olej do smażenia
mąka do oprószenia ryby
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie
Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

6 z 14
Zupa wigilijna: barszcz czerwony z grzybami i suszonymi...

Zupa wigilijna: barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku warto dodać do niego suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu.

Składniki

2 kg buraków
1 l wody
włoszczyzna
1 kwaśne jabłko
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki octu
sól dla smaku
cukier
4 suszone grzyby
6 suszonych śliwek Bakalland
majeranek

Wykonanie
Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).
Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki.
Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.
Podawać można z krokietem albo uszkami.

7 z 14
Danie główne: pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami...

Danie główne: pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

Pierogi – jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Do ich zrobienia wymagana jest cierpliwość i czas i wiele rąk do pracy, dlatego to idealne danie, przy którym można spędzić świąteczny czas z rodziną. A nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie.

Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

Składnik na farsz

200 g suszonych śliwek Bakalland
200 ml wody
50 g orzechów włoskich Bakalland
2-3 łyżki miodu

Wykonanie
Przygotowujemy farsz. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.
Układamy masę po środku ciasta pierogowego i zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy ze stopionym masłem lub śmietaną.

8 z 14
Danie główne: karp smażony w migdałowej panierce...

Danie główne: karp smażony w migdałowej panierce

Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez karpia. W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

Składniki
1 kg karpia
sok z cytryny
sól
biały pieprz
1/3 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
3 łyżki bułki tartej
50 g orzechów włoskich Bakalland
50 g płatków migdałowych Bakalland
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki masła

Wykonanie
Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka.
Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.
Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości