5 z 14
Przystawka: ryba po grecku z morelami...

Przystawka: ryba po grecku z morelami

Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.

Składniki
1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
3 papryki konserwowe
1 szklanka wody
1 kostka bulionu rybnego
olej do smażenia
mąka do oprószenia ryby
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie
Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

6 z 14
Zupa wigilijna: barszcz czerwony z grzybami i suszonymi...

Zupa wigilijna: barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku warto dodać do niego suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu.

Składniki

2 kg buraków
1 l wody
włoszczyzna
1 kwaśne jabłko
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki octu
sól dla smaku
cukier
4 suszone grzyby
6 suszonych śliwek Bakalland
majeranek

Wykonanie
Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).
Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki.
Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.
Podawać można z krokietem albo uszkami.

7 z 14
Danie główne: pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami...

Danie główne: pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

Pierogi – jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Do ich zrobienia wymagana jest cierpliwość i czas i wiele rąk do pracy, dlatego to idealne danie, przy którym można spędzić świąteczny czas z rodziną. A nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie.

Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

Składnik na farsz

200 g suszonych śliwek Bakalland
200 ml wody
50 g orzechów włoskich Bakalland
2-3 łyżki miodu

Wykonanie
Przygotowujemy farsz. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła.
Układamy masę po środku ciasta pierogowego i zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy ze stopionym masłem lub śmietaną.

8 z 14
Danie główne: karp smażony w migdałowej panierce...

Danie główne: karp smażony w migdałowej panierce

Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez karpia. W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

Składniki
1 kg karpia
sok z cytryny
sól
biały pieprz
1/3 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
3 łyżki bułki tartej
50 g orzechów włoskich Bakalland
50 g płatków migdałowych Bakalland
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki masła

Wykonanie
Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka.
Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.
Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Zobacz również

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim