
Danie główne: wigilijny bigos z suszonymi śliwkami i żurawiną
Im dłużej będziemy go gotować, tym jego smak będzie pełniejszy. Z pewnością wyrazistości nadadzą mu soczystość suszonej śliwki oraz słodko-kwaśny smak suszonej żurawiny.
Składniki
2 kg kapusty kiszonej
4 garści suszonych grzybów
100 g suszonych śliwek Bakalland
50 g suszonej żurawiny Bakalland
1 duża cebula
4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie gotujemy grzyby przez ok. 25 minut. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowania i kroimy grzyby na mniejsze kawałki.
W garnku bez tłuszczu podprażamy jałowiec, liście laurowe i ziele angielskie aż zaczną wydzielać aromat. Aby uniknąć spalenia należy regularnie mieszać przyprawy. Uprażone ziarna przekładamy na talerz.
Do tego samego garnka wlewamy kilka łyżek oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie solimy. Cebulę szklimy, a gdy trochę zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość chwilę podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy posiekaną kiszoną kapustę, grzyby, uprażone ziarna jałowca, ziele angielskie oraz liście laurowe, suszone śliwki i zalewamy wodą z gotowanych grzybów.
Gotujemy 2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka.
Gotowy bigos po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.

Deser: kutia orkiszowa
Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.
Składniki
1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
150 g masy makowej Bakalland
150 g żurawiny suszonej Bakalland
150 ml mleka
100 g płatków migdałów Bakalland
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
3 sztuki klementynek
Wykonanie
Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy.
Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów oraz płatkami migdałowymi.

Deser: keks z bakaliami
Keks z bakaliami to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny nada ciastu niezwykłej soczystości i wyjątkowego smaku.
Składniki
500 g mąki tortowej
5 jajek
5 żółtek
300 g cukru
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie mieszanki keksowej Bakalland
100 g suszonej żurawiny Bakalland
50 g cukru pudru
Wykonanie
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy masę keksową do ciasta oraz suszoną żurawinę. Ciasto wykładamy do formy keksowej. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Ostudzony keks oprószamy cukrem pudrem.

Deser: piernik z suszoną żurawiną
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez zapachu pieczonego piernika z powidłami śliwkowymi i bakaliami… Warto pokusić się o odrobinę finezji i sprawdzić, jak smakować będzie z niezwykle soczystą, suszoną żurawiną, która nada mu wyjątkowego i niecodziennego smaku, który z pewnością zachwyci cała rodzinę.
Składniki
500 g miodu
2 szklanki cukru
250 g masła
750 g mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy do piernika
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
50 g migdałów Bakalland
50 g suszonej żurawiny Bakalland
500 g powideł śliwkowych
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Wykonanie
Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa się zagotuje, a cukier rozpuści. Następnie przelewamy do miski i studzimy.
Do chłodnej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajka, odrobinę soli oraz przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dokładamy połowę pokrojonych orzechów włoskich oraz suszoną żurawinę i jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę przekładamy na dużą blachę do pieczenia (kwadratową albo prostokątną).
Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut.
Wystudzone ciasto studzimy, przekrawamy na 2-3 części i przekładamy powidłami.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy ciasto, a następnie dekorujemy połówkami orzechów oraz migdałami.