13 z 14
Deser: makowiec z żurawiną...

Deser: makowiec z żurawiną

Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.

Składniki
300 g pszennej mąki
200 g masła (w pokojowej temperaturze)
120 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
masa makowa Bakalland
400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
4 łyżki cukru

Wykonanie
Masło, mąkę, cukier oraz wanilię mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żurawinę i cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy aż do lekkiego zgęstnienia masy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Połowę ciasta przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 22 cm, dodajemy gotową masę makową zmieszaną ze skórką pomarańczową oraz schłodzony dżem żurawinowy. Przykrywamy drugą połową ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!

Polecamy

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

TYLKO U NAS
To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

Nowy Targ ma swoją Polanę Chochołowską. Biała łąka przyciąga turystów

Nowy Targ ma swoją Polanę Chochołowską. Biała łąka przyciąga turystów

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora