
Deser: makowiec z żurawiną
Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.
Składniki
300 g pszennej mąki
200 g masła (w pokojowej temperaturze)
120 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
masa makowa Bakalland
400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
4 łyżki cukru
Wykonanie
Masło, mąkę, cukier oraz wanilię mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żurawinę i cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy aż do lekkiego zgęstnienia masy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Połowę ciasta przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 22 cm, dodajemy gotową masę makową zmieszaną ze skórką pomarańczową oraz schłodzony dżem żurawinowy. Przykrywamy drugą połową ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.