ARR wyjaśnia, że pomoc jest przyznawana rolnikowi aktywnemu zawodowo, który uczestniczy w systemach jakości, wytwarza produkty, przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi oraz spełnia określone warunki. Aby skorzystać z pomocy należy wytwarzać produkty:
- a) których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności,
- b) objęte systemem rolnictwa ekologicznego,
- c) objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,
- d) integrowanej produkcji roślin
- e) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub
- f) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, lub
- g) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, lub
- h) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, lub
- i) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, lub
- j) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.
ARR będzie wnioski przyjmowała i oceniała, a środki wypłaci Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wysokość dopłaty wynosi od 1470 zł do 3200 zł - zależy od systemu, który zdecyduje się wdrożyć rolnik. To nie koniec. Gospodarz może dostać dofinansowanie na pokrycie kosztów składek wynikających z uczestnictwa w grupach producentów rolnych - maksimum 1500 zł rocznie. Pomocy finansowa może też dotyczyć zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy - max. 250 zł rocznie. Natomiast rolnicy zajmujący się integrowaną produkcją roślinną mogą dodatkowo uzyskać rocznie do 250 zł dofinansowania na zakup pułapek feromonowych, barwnych i lepowych, wyjaśnia ARR.
Źródło: www.arr.gov.pl