
SALMONELLA NA KOTLETACH
GIS ostrzegł również przed kotletami Morliny: w mięsie z indyka była bakteria Salmonella z gr. O7. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła ją aż w 4 z 5 badanych próbek. Co prawda nikt nie je surowego drobiu, a obróbka cieplna zmniejsza możliwość zakażenia, jednak zawsze istnieje ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie przed obróbką, poza tym może ona być za krótka lub temperatura za niska.
Producent: Animex Kutno. Po kontroli zakład ustalił listę dystrybucyjną i wycofał z rynku zakwestionowaną żywność. Pytanie, ile osób zdążyło ją kupić, pozostanie bez odpowiedzi.

PAŁECZKI NA JAJACH
W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną z Oleśnicy wykryto bakterie Salmonella na skorupkach jaj w 3 z 5 badanych próbek. Producent – Ferma Drobiu w Sokołowicach na Dolnym Śląsku. Kody na skorupkach: 2PL 02141304, WNI PL 02141304.
W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną partii jaj i uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku.

JAJA ROZBITE, STADA WYBITE
Pałeczki Salmonella Enteritidis wykryto w próbkach kału kur z fermy niosek i związane z tym ryzyko zakażenia jaj. Poskutkowało to nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu, oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313. Producent – Ferma Drobiu Tomasz Niewczas z Tychowa Nowego (Świętokrzyskie). Stado, w którym wykryto Salmonella entritidis, dostarczono do ubojni drobiu, skąd mięso przekazano do zakładu przetwórstwa i poddano obróbce termicznej gwarantującej wyeliminowanie wszystkich serotypów Salmonella.
Również pałeczki Salmonella enteritidis pojawiły się w fermie kur niosek Gallus z wielkopolskich Manieczek. Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie w próbkach wymazów pobranych w kurniku K-16. Poskutkowało to nakazem wycofania 19 partii jaj z obrotu. Stado z kurnika K-16 poddano ubojowi sanitarnemu.
Oznaczenie na skorupkach – 1PL 30261302 W-WYBIEG.

ZAKAŻONA RUKOLA W BIEDRONCE, LIDLU I MCDONALD’S
To spektakularny przypadek z uwagi na zasięg dystrybucyjny. Firma Eisberg z Legnicy poinformowała o wycofaniu 30 partii rukoli i mieszanek z nią w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach w 2 próbkach obecności bakterii Salmonella. Wycofano głównie mix z rukolą 140 g. Spółka Eisberg zawiadomiła odbiorców, którym już wysłała towar. Były to m.in. sieci Biedronka, Lidl, McDonald’s, SCA PR i Transgourmet. Podmioty te niezwłocznie poinformowały konsumentów o zagrożeniu za pośrednictwem swoich stron internetowych. McDonalds poinformował, że sytuacja miała miejsce w dniach 27 sierpnia - 2 września 2020 roku.