

Adrian Sobisiak z Boczowa (woj. lubuskie) wyhodował gigantyczną dynię. Warzywo osiągnęło wagę 587 kg.
W szczytowym momencie dynia rosła 20 kg na dobę!
Jak on to zrobił? Sam opowie:
"W drugiej połowie kwietnia zasiałem nasiona do doniczek Następnie czekałem, aż ukształtuje się w pełni 3-4 liść. W miejscu, gdzie miał rosnąć krzak przekopałem kompost na jesień a także na, wiosnę. Do tego wykopałem dołek na głębokość 50 cm i szerokość 130x130 cm. Do niego wsypałem mieszankę nawozów organicznych oraz czarnej ziemi i perlitu i posadziłem sadzonkę. Następnie zbudowałem "mini foliak", aby zapewnić jak największą wilgotność i najwyższą temperaturę - zdradza młody hodowca.

Kabaczek wyhodowany przez Piotra Holewę z Raciborza mierzył bagatela 2,21 centymetrów w obwodzie i ważył ponad 30 kg!

Burak gigant po Tarnobrzegiem! 50-centymetrowe warzywo zostało wyhodowane w ogrodzie pana Stanisława Dumy z Sokolnik.