
Pyszne ciasto z płatkami migdałowymi Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
30 dag maki
20 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3 żółtka
Dodatkowo
3 białka
szklanka cukru
dżem
migdały
Składniki na masę
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
2 łyżki mąki krupczatki
kostka margaryny
Wykonanie
Margarynę, mąkę z proszkiem, żółtka i śmietanę wymieszać, zarobić ciasto, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie blachy. Trzy białka ubić ze szklanką cukru, posmarować oba ciasta dżemem (np. z czarnej porzeczki) i nałożyć ubitą pianę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
Masa. Jajka i cukry ubić, dodać mąkę, wymieszać i wlać na gotujące się mleko, ugotować. Ostudzić, utrzeć margarynę i wcierać po łyżce ugotowanego budyniu.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Miodownik z orzechami
Składniki na ciasto
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową
100 g masła
2,5 łyżki miodu
½ szklanki cukru
200 g orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga W tradycyjnej kuchni Kasi

Ciasto miodownik Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
3 szklanki maki pszennej
3 jajka
25 dag masła szklanka cukru
1/2 szklanki miodu prawdziwego
2 łyżki śmietany kwaśnej
łyżeczka sody
łyżka kakao
dżem
Składniki na masę
1/2 l mleka
9 łyżek kaszy manny
2 kostki masła
olejek rumowy
Wykonanie
Do rondelka wlać mleko, włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą i kakao. Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, śmietaną i mąką z dodatkami. Ciasto podzielić na trzy części. Każdy placek piec 20 minut w temperaturze 180 st. Po wystygnięciu przełożyć masą grysikową i powidłami. Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Wojnicki placek królewski z masą jabłkową i orzechową
Składniki na ciasto
20 dag margaryny
30 dag mąki
3 żółtka
łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę jabłkową
1 kg jabłek
1 szklanka cukru kryształu
2 galaretki cytrynowe
Składniki na masę orzechową
15 dag orzechów
1/2 szklanki mleka
2 jajka
szklanka cukru
kostka masła
Składniki na polewę
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, upiec 2 placki.
Masa jabłkowa. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem. Dodać galaretki, dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa. 15 dag orzechów mielonych sparzyć w 1/2 szklanki mleka zagotowanego, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka ubić na parze z 1 szklanką cukru kryształu. Utrzeć kostkę masła z ubitymi jajkami i wystudzonymi orzechami.
Polewa. Z podanych składników przygotować polewę.
Przełożenie placka: kruche ciasto, masa jabłkowa, kruche ciasto, masa orzechowa, polewa.