
Ciasto miodowe na biszkopcie makowym z masą grysikową
Składniki na ciasto miodowe
400 g mąki
150 g masła
2 jajka
1,5 łyżki miodu płynnego
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na biszkopt makowy
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Składniki na masę
1,5 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200g masła
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Wykonanie
Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Upiec dwa jednakowe placki. Piec po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary 24cm x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Wymieszać i gotować około 4 minut. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny grysik. Utrzeć.
Na jedno z ciast miodowych wyłożyć połowę masy grysikowej, wyrównać. Na masie ułożyć biszkopt makowy. Na ciasto makowe wyłożyć drugą część masy, wyrównać. Na masie ułożyć drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Sernik królewski ze Spytkowic
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
Składniki na masę serową
1,2 kg sera białego
2 jajka
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
10 dag rodzynek
kokos do posypania
3 łyżeczki kakao
Wykonanie
Ciasto: zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa: jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką.
Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut. W tym czasie ubijać z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.

Sernik „Isaura” Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
5 jajek
Składniki na masę serową
80 dag sera
5 jajek
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
2 szklanki cukru
budyń waniliowy
Wykonanie
Ciasto. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować razem około 5 minut, następnie pozostawić do ostudzenia. Kiedy masa przestygnie, dodać żółtka i utrzeć. Z tak przygotowanej masy odlać 1/2 szklanki (posłuży jako polewa do gotowego sernika). Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Całość zmiksować, aby powstało jednolite ciasto. Dodać szczyptę soli. Wylać na blaszkę 20x35 cm.
Ser. Żółtka oddzielić od białek, dodać masło, cukier waniliowy, budyń i utrzeć na puszystą masę. Dodać powoli zmielony ser i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem. Ser wyłożyć równomiernie na ciasto i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 60 minut.
Kiedy ciasto odchodzi od brzegu blaszki jest upieczone. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z blaszki i polać czekoladową masą. Jeżeli masa jest zbyt twarda, by nią posmarować ciasto, wówczas wkładamy szklankę do gorącej wody na kilka minut. Można udekorować wiórkami kokosowymi, według uznania.

Ciasto kawowe Kopiko - zasmakuje nie tylko wielbicielom kawy
Składniki na biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
8 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na poncz
100 ml mocnej kawy parzonej
Składniki na masę
3 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
3,5 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g masła
3 łyżki mocnej kawy parzonej
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo
25 sztuk herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty. Biszkopty nasączyć mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać spirytus oraz zimną kawę parzoną. Utrzeć.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 2/3 masy kawowo-budyniowej. Wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek