
Goryczak purpurowozarodnikowy (Tylopilus porphyrosporus) - niejadalny
Średnica i kolor: 6-16 cm. Na początku kolor jasnoszarobrązowy, z czasem staje się ciemnobrązowy.
Rurki: mogą osiągać długość nawet 1,5 cm. Szarobrunatne lub brudnobrunatne. Po naciśnięciu stają się czarnobrunatne.
Trzon: koloru prawie tego samego co kapelusz. U podstawy może być biały.
Miąższ: Zazwyczaj koloru białoszarego, czasem wpada w odcienie czerwieni.
"występuje zarówno na ubogich glebach piaszczystych, w lasach iglastych, jak i na żyznym podłożu lasów bukowych i jodłowych, woli jednak lasy świerkowe w regionach górskich; rzadszy na nizinach".

Średnica i kolor: 5-10 cm. Kolor biały, z czasem może przybierać żółtobrązową barwę na wierzchołku.
Blaszki: szerokie i białe.
Trzon: może osiągać 12 cm wysokości. Biały, zwężający się ku górze. Podstawa trzonu otoczona jest błoniastą pochwą.
Miąższ: biały, smak lekko słodki.
Występuje głównie w lasach liściastych na glebach wapiennych.
![[b]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0c/52/5d6e9de3cec6b_o_xlarge.jpg)
[b]
Średnica i kolor: 1-7 cm średnicy. Czasem może osiągać nawet 15 cm. Kolor żółty, żółtopomarańczowy.
Listewki: rozwidlone lub łączące się - koloru kapelusza. Zbiegają się na trzon.
Trzon: 3-8 cm wysokości, 1-2,5 grubości. Zwęża się do dołu, barwy kapelusza.
Miąższ: białawy, żółtawy lub jasnożółty. Mięsisty, łagodny smak. U starszych grzybów może być trochę pieprzny.
Tworzy mikoryzę z dębem, sosną, bukiem, świerkiem i grabem.

Krążkówka żyłkowana (Disciotis venosa) - jadalny
Średnica i kolor: 6-25 cm średnicy. Jasno- lub żółtobrązowy.
Trzon: krótki, zazwyczaj prawie nie wystający z ziemi, szarobrązowy.
Miąższ: kruchy, woskowaty, białobrązowy. Po przecięciu zapach przypomina chlor.
Występuje na glebach wapiennych, w dolinach rzek, tam, gdzie jest wilgoć. W Polsce objęty ochroną.