
Borowik purpurowy (Suillellus rhodoxanthus) - niejadalny
średnica i kolor: od 7 do 20 cm średnicy. Kolor białawobrunatnoszarawy, może być też brudnobrązowy - na brzegach czerwony.
pory i rurki: pory początkowo żółte, wraz z dojrzewaniem grzyba robią się czerwone. Rurki mają od 15 do 25 mm - na początku koloru żółtego, później robią się żółtozielone. Po przecięciu błękitnieją.
Trzon: może osiągać nawet 20 cm wysokości. Gruby na ok. 5 cm. U góry koloru żółtego, na dole może być nawet krwistoczerwony. Pokryty siateczką w oczka.
Miąższ: w trzonie miąższ jest miękki, natomiast w kapeluszu twardy koloru żółtego.
Występuje w sąsiedztwie buków i dębów na glebach wapiennych.

Maślak rdzawobrązowy (Suillus collinitus) - jadalny
Średnica i kolor:8-11 cm średnicy. Kolor rdzawobrązowy, pokryty brązowymi plamkami.
Pory i rurki: rurki długie na ok. 1 cm, barwy żółtej lub żółtooliwkowe. Pory tego samego koloru, szerokie. Po uszkodzeniu stają się brązowe.
Trzon: 6-11 cm długi, 1-2 cm gruby. W dolnej części kolor rdzawy, może być trochę wygięty. Pokryty jest czerwonobrunatnymi plamkami.
Miąższ: w trzonie i nad rurkami koloru cytrynowożółtego. Nie ma wyraźnego zapachu ani smaku.
Występuje na glebach wapiennych, zwłaszcza przy sosnach.

Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny
Średnica i kolor: 3-15 cm średnicy. Kolor kasztanowobrązowy.
Rurki: oliwkowożółte, wąskie, przyrastające do trzonu. Po uciśnięciu robią się sine.
Trzon: 5-12 cm wysokości, 1-4 cm grubości. Kolor żółtawobrunatny lub ciemniejszy.
Miąższ: biały lub żółtawy, po przecięciu sinieje. Łagodny zapach i smak.
Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny
Średnica i kolor: 5-20 cm średnicy, czerwonobrązowy, rdzawobrązowy.
Pory i rurki: Zarówno rurki, jak i pory są na początku białe. Z czasem mogą stać się szare lub żółtawe, po uszkodzeniu brązowieją. Rurki są gęste, zwarte z miąższem.
Trzon: biały, cylindryczny.
Miąższ: koloru białego, zdrewniały przy podstawie.