5 z 31
Borowik purpurowy (Suillellus rhodoxanthus) - niejadalny...

Borowik purpurowy (Suillellus rhodoxanthus) - niejadalny

średnica i kolor: od 7 do 20 cm średnicy. Kolor białawobrunatnoszarawy, może być też brudnobrązowy - na brzegach czerwony.

pory i rurki: pory początkowo żółte, wraz z dojrzewaniem grzyba robią się czerwone. Rurki mają od 15 do 25 mm - na początku koloru żółtego, później robią się żółtozielone. Po przecięciu błękitnieją.

Trzon: może osiągać nawet 20 cm wysokości. Gruby na ok. 5 cm. U góry koloru żółtego, na dole może być nawet krwistoczerwony. Pokryty siateczką w oczka.

Miąższ: w trzonie miąższ jest miękki, natomiast w kapeluszu twardy koloru żółtego.

Występuje w sąsiedztwie buków i dębów na glebach wapiennych.

6 z 31
Maślak rdzawobrązowy (Suillus collinitus) - jadalny...

Maślak rdzawobrązowy (Suillus collinitus) - jadalny

Średnica i kolor:8-11 cm średnicy. Kolor rdzawobrązowy, pokryty brązowymi plamkami.

Pory i rurki: rurki długie na ok. 1 cm, barwy żółtej lub żółtooliwkowe. Pory tego samego koloru, szerokie. Po uszkodzeniu stają się brązowe.

Trzon: 6-11 cm długi, 1-2 cm gruby. W dolnej części kolor rdzawy, może być trochę wygięty. Pokryty jest czerwonobrunatnymi plamkami.

Miąższ: w trzonie i nad rurkami koloru cytrynowożółtego. Nie ma wyraźnego zapachu ani smaku.

Występuje na glebach wapiennych, zwłaszcza przy sosnach.

7 z 31
Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny...

Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny

Średnica i kolor: 3-15 cm średnicy. Kolor kasztanowobrązowy.

Rurki: oliwkowożółte, wąskie, przyrastające do trzonu. Po uciśnięciu robią się sine.

Trzon: 5-12 cm wysokości, 1-4 cm grubości. Kolor żółtawobrunatny lub ciemniejszy.

Miąższ: biały lub żółtawy, po przecięciu sinieje. Łagodny zapach i smak.

Występuje w lasach liściastych i iglastych.

8 z 31
Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny...

Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny

Średnica i kolor: 5-20 cm średnicy, czerwonobrązowy, rdzawobrązowy.

Pory i rurki: Zarówno rurki, jak i pory są na początku białe. Z czasem mogą stać się szare lub żółtawe, po uszkodzeniu brązowieją. Rurki są gęste, zwarte z miąższem.

Trzon: biały, cylindryczny.

Miąższ: koloru białego, zdrewniały przy podstawie.

Pozostały jeszcze 22 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Krakowskie food parki. Jedzenie z przyczepy pod chmurką? Tu poczujesz klimat USA

Krakowskie food parki. Jedzenie z przyczepy pod chmurką? Tu poczujesz klimat USA

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!

Zobacz również

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu