
Borowik szatański (Rubroboletus satanas) - trujący
średnica i kolor: średnica ok. 6-25 cm. Kapelusz zazwyczaj w odcieniach szarości i popielu. Skórka matowa, może przypominać zamsz, nie oddziela się od miąższu.
pory i rurki: rurki osiągają długość od 1 do 2,5 cm. Na samym początku są żółte. Z czasem robią się oliwkowe, uszkodzone sinieją. Pory natomiast są bladożółte. U dorosłych grzybów mogą być nawet krwistoczerwone. Po dotknięciu robią się błękitne.
Trzon: wysoki na ok. 4-12 cm, gruby na 4-10 cm. Od góry żółty, w środkowej części czerwony,a na dole grzyba brązowy.
Miąższ: może mieć kolor od białego po żółty. Po przekrojeniu robi się błękitny. Stare grzyby zapachem przypominają gnijącą cebulę.
Występuje głównie w lasach dębowych i bukowych

Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny
Średnica i kolor: 4-15 cm. może mieć kolor brązowożółty, jasnobrązowy, kasztanowobrązowy, czekoladowobrązowy lub szarobrązowy z szarym lub fioletowym odcieniem.
Pory i rurki: pory i rurki są brązowożółte lub brudnooliwkowożółte. Pory bardzo drobne i wąskie, czasem pokryte białą cieczą. Rurki mają 6-12 mm długości.
Trzon: 3-8 cm długości, 1-2,5 cm grubości. U góry żółtokremowy, na dole żółtobrązowy, równogruby.
Miąższ: biały w kapeluszu (miękki i soczysty) i trzonie (u podstaw może być brązowy). Po przecięciu nie zmienia barwy.
Występuje w lasach mieszanych, lubi tereny piaszczyste.

Muchomor wielkopochwowy (Amanita magnivolvata) -jadalny
Średnica i kolor: od 6 do 12 cm. Początkowo grzyb jest jasnoszary, lecz później przybiera kolor szarooliwkowy.
Blaszki: koloru białego lub kremowego, gęste, gładkie.
Trzon: biały, cylindryczny, rozszerza się ku dołowi.
Miąższ: miąższ jest biały. Nie posiada smaku oraz zapachu.
Występuje w lasach mieszanych, na pastwiskach, przy świerkach i brzozach. Jeden z nielicznych jadalnych muchomorów.

Złotak siarkowy (Buchwaldoboletus hemichrysus) - niejadalny
Średnica i kolor: od 2 do 20 cm średnicy. Grzyb barwy siarkowożółtej.
Pory i rurki: rurki są długie, żółtozłote, zbiegające się w stronę trzonu. Pory tego samego koloru, lecz różnej wielkości.
Trzon: gruby, w dolnej części może być zgrubiały. Kolor żółty lub żółtobrązowy.
Miąższ: żółtosiarkowy, na powietrzu może robić się błękitny. Nie ma ani smaku ani zapachu.
Występuje na drzewach iglastych, zwłaszcza na sosnach.