13 z 31
Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny...

Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny

Średnica i kolor: od kilku do 20 cm wysokości. "na całej główce znajdują się szerokie zagłębienia, tak zwane alweole". Kolor jasnożółty z odcieniem brązowym.

Trzon: 3-4 cm szerokości. U podstawy nieco grubszy. Pokryty jest małymi, lepkimi ziarenkami.

Miąższ: kruchy, biały lub kremowy. Nie ma specyficznego zapachu ani smaku.

Występuje często na brzegach rzek i jezior, na skrajach lasów lub przy żywopłotach. W Polsce objęty całkowitą ochroną.

14 z 31
Gołąbek agrestowy (Russula queletii) - niejadalny...

Gołąbek agrestowy (Russula queletii) - niejadalny

Średnica i kolor: 5-8 cm średnicy. Zazwyczaj barwy ciemnoczerwonej lub purpurowej. Po czasie zabarwienie zostaje tylko na środku kapelusza.

Blaszki: Białawe lub woskowożółte, przyrośnięte przy trzonie, ściśnięte.

Trzon: 8 cm wysoki, 1-2 cm gruby. Rozszerza się ku dołowi. Często barwy purpurowoczerwonej lub karminoczerwonej.

Miąższ: Koloru szarego, lecz pod skórką ma kolor podobny do kapelusza. Palący w smaku, pachnie kompotem agrestowym.

Występuje na glebach wapiennych, zwłaszcza w lasach iglastych.

15 z 31
Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny...

Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny

Średnica i kolor: 10-16 cm. Kolor krwistoczerwony lub brązowoczerwony.

Blaszki: kruche, zaokrąglone przy kapeluszu, kremowe.

Trzon: biały, może mieć czerwony nalot. Zwężony u szczytu, równogruby, żyłkowaty.

Miąższ: kruchy i biały. Praktycznie bez zapachu, lecz o łagodnym smaku.

Występuje w wilgotnych lasach liściastych.

16 z 31
Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny...

Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny

Średnica i kolor: może mieć nawet 20 cm średnicy. Kolor biały lub żółtawy. Po czasie może się robić bladoochrowy. Po uszkodzeniu robi się bardziej żółty.

Blaszki: gęste i wolne. Na początku białawe, lecz z czasem robią się szare, czarnobrązowe lub purpurowobrązowe.

Trzon: 5-17 cm wysoki, 1-2 cm szeroki. Rozszerza się ku podstawie. Po pewnym czasie robi się późny. Kolor biały.

Miąższ: łagodny smak, zapach anyżku. Biały lub żółtawy.

Występuje na łąkach, na brzegach lasów, na pastwiskach i polanach leśnych.

Pozostało jeszcze 14 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Zakopane czeka na stadion. Budowa wchodzi w końcową fazę

Zakopane czeka na stadion. Budowa wchodzi w końcową fazę

Zobacz również

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów