13 z 31
Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny...

Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny

Średnica i kolor: od kilku do 20 cm wysokości. "na całej główce znajdują się szerokie zagłębienia, tak zwane alweole". Kolor jasnożółty z odcieniem brązowym.

Trzon: 3-4 cm szerokości. U podstawy nieco grubszy. Pokryty jest małymi, lepkimi ziarenkami.

Miąższ: kruchy, biały lub kremowy. Nie ma specyficznego zapachu ani smaku.

Występuje często na brzegach rzek i jezior, na skrajach lasów lub przy żywopłotach. W Polsce objęty całkowitą ochroną.

14 z 31
Gołąbek agrestowy (Russula queletii) - niejadalny...

Gołąbek agrestowy (Russula queletii) - niejadalny

Średnica i kolor: 5-8 cm średnicy. Zazwyczaj barwy ciemnoczerwonej lub purpurowej. Po czasie zabarwienie zostaje tylko na środku kapelusza.

Blaszki: Białawe lub woskowożółte, przyrośnięte przy trzonie, ściśnięte.

Trzon: 8 cm wysoki, 1-2 cm gruby. Rozszerza się ku dołowi. Często barwy purpurowoczerwonej lub karminoczerwonej.

Miąższ: Koloru szarego, lecz pod skórką ma kolor podobny do kapelusza. Palący w smaku, pachnie kompotem agrestowym.

Występuje na glebach wapiennych, zwłaszcza w lasach iglastych.

15 z 31
Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny...

Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny

Średnica i kolor: 10-16 cm. Kolor krwistoczerwony lub brązowoczerwony.

Blaszki: kruche, zaokrąglone przy kapeluszu, kremowe.

Trzon: biały, może mieć czerwony nalot. Zwężony u szczytu, równogruby, żyłkowaty.

Miąższ: kruchy i biały. Praktycznie bez zapachu, lecz o łagodnym smaku.

Występuje w wilgotnych lasach liściastych.

16 z 31
Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny...

Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny

Średnica i kolor: może mieć nawet 20 cm średnicy. Kolor biały lub żółtawy. Po czasie może się robić bladoochrowy. Po uszkodzeniu robi się bardziej żółty.

Blaszki: gęste i wolne. Na początku białawe, lecz z czasem robią się szare, czarnobrązowe lub purpurowobrązowe.

Trzon: 5-17 cm wysoki, 1-2 cm szeroki. Rozszerza się ku podstawie. Po pewnym czasie robi się późny. Kolor biały.

Miąższ: łagodny smak, zapach anyżku. Biały lub żółtawy.

Występuje na łąkach, na brzegach lasów, na pastwiskach i polanach leśnych.

Pozostało jeszcze 14 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Nowy sezon Wielkowiejskiego Targu. Tutaj znajdziesz lokalne produkty i smaki

Nowy sezon Wielkowiejskiego Targu. Tutaj znajdziesz lokalne produkty i smaki

Zobacz również

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry