
Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny
Średnica i kolor: od kilku do 20 cm wysokości. "na całej główce znajdują się szerokie zagłębienia, tak zwane alweole". Kolor jasnożółty z odcieniem brązowym.
Trzon: 3-4 cm szerokości. U podstawy nieco grubszy. Pokryty jest małymi, lepkimi ziarenkami.
Miąższ: kruchy, biały lub kremowy. Nie ma specyficznego zapachu ani smaku.
Występuje często na brzegach rzek i jezior, na skrajach lasów lub przy żywopłotach. W Polsce objęty całkowitą ochroną.

Gołąbek agrestowy (Russula queletii) - niejadalny
Średnica i kolor: 5-8 cm średnicy. Zazwyczaj barwy ciemnoczerwonej lub purpurowej. Po czasie zabarwienie zostaje tylko na środku kapelusza.
Blaszki: Białawe lub woskowożółte, przyrośnięte przy trzonie, ściśnięte.
Trzon: 8 cm wysoki, 1-2 cm gruby. Rozszerza się ku dołowi. Często barwy purpurowoczerwonej lub karminoczerwonej.
Miąższ: Koloru szarego, lecz pod skórką ma kolor podobny do kapelusza. Palący w smaku, pachnie kompotem agrestowym.
Występuje na glebach wapiennych, zwłaszcza w lasach iglastych.

Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny
Średnica i kolor: 10-16 cm. Kolor krwistoczerwony lub brązowoczerwony.
Blaszki: kruche, zaokrąglone przy kapeluszu, kremowe.
Trzon: biały, może mieć czerwony nalot. Zwężony u szczytu, równogruby, żyłkowaty.
Miąższ: kruchy i biały. Praktycznie bez zapachu, lecz o łagodnym smaku.
Występuje w wilgotnych lasach liściastych.

Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny
Średnica i kolor: może mieć nawet 20 cm średnicy. Kolor biały lub żółtawy. Po czasie może się robić bladoochrowy. Po uszkodzeniu robi się bardziej żółty.
Blaszki: gęste i wolne. Na początku białawe, lecz z czasem robią się szare, czarnobrązowe lub purpurowobrązowe.
Trzon: 5-17 cm wysoki, 1-2 cm szeroki. Rozszerza się ku podstawie. Po pewnym czasie robi się późny. Kolor biały.
Miąższ: łagodny smak, zapach anyżku. Biały lub żółtawy.
Występuje na łąkach, na brzegach lasów, na pastwiskach i polanach leśnych.