
Pieczarka karbolowa (Agaricus xanthodermus) - trujący
Średnica i kolor: 4-15 cm średnicy. Kolor biały, na środku kapelusza może być lekko beżowy. Po uszkodzeniu przebarwia się miejscowo na żółto.
Blaszki: na początku cienkie blaszki przybierają kolory różu i bieli. Z czasem stają się czekoladowobrunatne.
Trzon: może osiągać wysokość 12 cm. Trzon jest koloru białego, smukły. Po naciśnięciu staje się chromowożółty.
Miąższ: koloru białego, lecz po przekrojeniu staje się żółty. Nieprzyjemny w smaku. Zapach przypomina atrament lub karbol.
Występuje w lasach liściastych i iglastych, w parkach oraz na łąkach.

Grzybogwiazd skórzasty (Mycenastrum corium) - niejadalny
Średnica i kolor: 8-20 cm średnicy. Młody owocnik jest jasnofioletowy. Może przybierać kształty jajowate, kuliste, gruszkowate lub spłaszczone
Osłona zewnętrzna: na początku biała, lecz z czasem staje się szarobrązowa. Odchodzi dużymi płatami.
Osłona wewnętrzna: najpierw miękka i mięsista, ale później staje się twarda - szarobrązowa. Po osiągnięciu dojrzałości pęka u góry.
Występuje na różnych glebach, zwłaszcza bogatych w materię organiczną.

Kurzawka czerniejąca (Bovista nigrescens) - jadalny
Średnica i kolor: 1,5 -5 cm średnicy. Kolor biały. Po odpadnięciu okrywy zewnętrznej okrywa wewnętrzna robi się brązowoczarna.
Grzyb zazwyczaj występuje w górach, na łąkach oraz pastwiskach. Jeść można tylko młode owocniki.

Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum) - jadalny
Średnica i kolor: 3-5 cm szerokości, 5-8 cm wysokości. Na początku owocnik jest biały, po czasie staje się szaroczarny. Na kapeluszu występują białawe lub jasnobrązowe tępe kolce.
Miąższ: w początkowej fazie wzrostu jest biały. Po czasie zmienia kolor na żółty lub oliwkowobrązowy. Po dojrzeniu staje się sproszkowany.
Występuje w lasach liściastych i iglastych.