21 z 31
Sromotnik fiołkowy (Phallus hadriani) - niejadalny...

Sromotnik fiołkowy (Phallus hadriani) - niejadalny

Średnica i kolor: 2-4 cm wielkości. Na samym początku występuje w postaci białego "czarciego jaja" - na powietrzu zmienia swoją barwę na jasnoróżową. Kapelusz wielkości 3x4 cm pokryty oliwkowoszarym śluzem.

Miąższ: nieprzyjemny i dość intensywny zapach kału. Jednak smak jest łagodny.

Występuje na glebach piaszczystych, trawnikach, w ogrodach i parkach. Jadalny tylko w pierwszej fazie "czarciego jaja".

22 z 31
Klejówka różowa (Gomphidius roseus) - jadalny...

Klejówka różowa (Gomphidius roseus) - jadalny

Średnica i kolor: 3-6 cm średnicy. Początkowo grzyb jest barwy różowej lub szaroróżowej. Po czasie staje się ciemnobrązowy.

Blaszki: zbiegają się ku dołowi, rzadkie i grube. Mają od 2 do 4 mm szerokości. Są koloru białego, popielatego oraz brązowooliwkowego.

Trzon: 4-6 cm wysokości, 1-1,5 cm grubości. Zazwyczaj koloru białego lub różowawego. Zwęża się ku podstawie, gdzie nabiera barwy brązowej.

Miąższ: w miejscu trzonu i kapelusza jest białawy, czasem różowawy. Po uszkodzeniu nie zmienia swojej barwy. Soczysty, delikatny, o lekko kwaskowatym smaku.

Występuje najczęściej w górach w lasach sosnowych, czasem mieszanych.

23 z 31
Klejówka świerkowa (Gomphidius glutinosus) - jadalny...

Klejówka świerkowa (Gomphidius glutinosus) - jadalny

Średnica i kolor: 4-13 cm średnicy. Kolor ma szary, liliowo-brązowy lub brudnopurpurowy.

Blaszki: koloru białego, szarego lub brązowo-czarnego. Rozwidlone, zbiegające i grube.

Trzon: 5-10 cm x 1-2 cm. U góry białawy, u podstawy cytrynowożółty lub rdzawy. Równowgruby.

Miąższ: w trzonie żółty, w pozostałej części biały, miękki. W smaku łagodny,

Występuje w lasach mieszanych i iglastych, często w sąsiedztwie świerków.

24 z 31
Pochwiak grzybolubny (Volvariella surrecta) - niejadalny...

Pochwiak grzybolubny (Volvariella surrecta) - niejadalny

Średnica i kolor: 3-5 cm średnicy. Nieraz może osiągać nawet 8 cm. Początkowo białawy, później staje się bardziej różowawy.

Blaszki: gęste, cienkie, różowawe - miejscami z odcieniami brązu. Szerokie na ok. 1 cm.

Trzon: cylindryczny, zgrubiały u podstawy. Przybiera kolor biały. U góry jest delikatnie omszony.

Miąższ: Nieznaczny, grzybowy zapach. Smak łagodny. Praktycznie cały biały - u podstawy może być żółtobrązowy.

Występuje na starych owocnikach grzybów z rodziny Tricholomotaceae.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Motozlot pod Krakowem. Będą zabytkowe motocykle i samochody. Nawet sprzed wieku!

Motozlot pod Krakowem. Będą zabytkowe motocykle i samochody. Nawet sprzed wieku!

Stary szpital w Nowym Targu. Opuszczony, zabity deskami. Ruina z historią w tle

Stary szpital w Nowym Targu. Opuszczony, zabity deskami. Ruina z historią w tle

W Krakowie rozpędza się budowa nowej ważnej ulicy. Będzie miała prawie trzy kilometry

W Krakowie rozpędza się budowa nowej ważnej ulicy. Będzie miała prawie trzy kilometry

Zobacz również

Prezydent Krakowa w kościele w Tyńcu. Są dodatkowe fundusze na renowację zabytku

Prezydent Krakowa w kościele w Tyńcu. Są dodatkowe fundusze na renowację zabytku

Schronisko na Kondratowej "miarą upadku i znakiem końca tradycji budowania z drewna"?

Schronisko na Kondratowej "miarą upadku i znakiem końca tradycji budowania z drewna"?