
Pochwiak jedwabnikowy (Volvariella bombycina) - jadalny
Średnica i kolor: 8-20 cm średnicy. Z reguły kolor biały. W innych odmianach może przybierać barwę bladożółtą.
Blaszki: Szerokie i gęste. Kolor biały, często z odcieniem różowawym lub różowoczerwonym.
Trzon: 8-15 cm wysokości, 1-1,5 cm szerokości. Cylindryczny, zwężający się ku górze. Na początku biały, z czasem robi się brązowy.
Miąższ: biały, delikatny i cienki. Z zapachu przypomina rzodkiew. Zapach jest łagodny.
Występuje na drzewach, w dziuplach, na ściętych kłodach.

Muchomor czerwony (Amanita muscaria) - trujący
Średnica i kolor: Kapelusz ma od 5 do 15 cm średnicy. Przeważnie koloru czerwonego lub pomarańczowego - pokryty białymi plamkami.
Blaszki: gęste, białe lub kremowe.
Trzon: wysokość ok. 6-15 cm. Kolor białożółty.
Miąższ: Pod skórką koloru żółtego. Bez smaku i zapachu.
Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Bardzo pospolity

Kruchaweczka namakająca (Psathyrella piluliformis) - jadalny
Średnica i kolor: grzyb o barwie żółtobrązowej lub czerwonobrązowej. 2-7 cm średnicy.
Blaszki: na początku blaszki są jasnobeżowe. Po czasie stają się ciemnobrązowe lub brązowoczarne. Są gęste - przyrośnięte do trzonu.
Trzon: 3-7 cm x 3-6 cm. Kolor trzonu na początku jest biały. Równogruby, kruchy.
Miąższ: białawy lub brązowawy, łamliwy, wodnisty. Nie ma żadnego zapachu. Smak łagodny, nieco gorzki.
Występuje przy korzeniach starych drzew liściastych oraz w miejscach wilgotnych.

Samotek zmienny (Reticularia lycoperdon) - niejadalny
Średnica i kolor: 2-10 cm średnicy. Wierzch grzyba pokryty jest srebrzystobiałą lub brązową, która łatwo się kruszy. Wewnętrzna błona kory jest gruba i brązowa.
Zarodniki: grzyb posiada ogromną ilość brązowych lub rdzawobrązowych zarodników.
Występuje w borach,na bagnach oraz na obrzeżach torfowisk.