
Maczużnik główkowaty (Elaphocordyceps capitata) - niejadalny
Średnica i kolor: 10-15 cm wysokości. Kapelusz grzyba przybiera barwę brązową lub oliwkowoczarną.
Trzon: żółty, gładki i gruby. U góry posiada stożki.
Grzyb rośnie w okresie od września do listopada.

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) - jadalny
Średnica i kolor: 5-12 cm średnicy. Przybiera kolor mięsistoczerwony lub pomarańczowopłowy.
Blaszki: gęste, wąskie, lecz różnej długości. Zbiegają się ku trzonowi. Barwa taka sama jak kapelusz. Po uszkodzeniu robią się zielonkawe.
Trzon: 3-7 cm x 1-5 cm. Cieńszy u podstawy. Po czasie staje się bardzo łamliwy.
Miąższ: Pod skórką trzonu i na brzegach pomarańczowy. Oprócz tego jest biały. Ma łagodny smak i zapach.
Występuje na glebach piaszczystych, pod sosnami oraz na obrzeżach lasów. Jeden z najbardziej pożądanych grzybów jadalnych.