https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z kielnią i patelnią wybrali się na podbój Grecji. Poznali smak fety, techniki w budownictwie stosowane u podnóża Olimpu, zwiedzali

Halina Gajda
Stare porzekadło mówi, że podróże kształcą. I jest w tym święta racja. Przykład? Uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach spędzili niemal dwa tygodnie w Grecji. Pracowali, poznawali, zwiedzali.

Obsługa gości restauracji jest pewnie wszędzie na świecie taka sama – w szanujących się restauracjach ma być na najwyższym poziomie – ale zawsze warto podpatrywać. Zwłaszcza gdy się jest dopiero na początku drogi zawodowej. Bo być może ktoś gdzieś miał inny pomysł na przykład na dekorację stołu, o samej kuchni nie wspominając. I tak właśnie było w tym przypadku. Uczniowie z ZSZ, którzy pojechali do Grecji, mówimy oczywiście o tych z technikum gastronomicznego – poznali greckie restauracje od podszewki – od przygotowania poszczególnych dań, dobór składników po sprzątanie. Byli też w zakładzie, który produkuje oryginalną fetę oraz w winiarni Chrysostomou Pydna Pierias. Budowlańcy trenowali murarkę, pracę na konstrukcjach stalowych i żelbetowych, kosztorysowanie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Edukacja

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska