MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Lubawie, (26.05-1.06.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Lubawie, (26.05-1.06.2024)

Przegląd tygodnia od 26.05 w Dobrym Mieście

NOWE
Przegląd tygodnia od 26.05 w Dobrym Mieście

Polecamy

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Duże zmiany w Puszczy Niepołomice, zawodnicy odchodzą i zostają

Duże zmiany w Puszczy Niepołomice, zawodnicy odchodzą i zostają

Blokuje się ruch na alejach. Wypadek z udziałem motocyklisty w Krakowie

Blokuje się ruch na alejach. Wypadek z udziałem motocyklisty w Krakowie