Ponad 200 wystawców, którzy prezentują ponad 1000 poduktów zarówno spożywczych, jak i rękodzieła artystycznego. To wszystko będzie można spotkać do środy 15 sierpnia w Zakopanem. W sobotę rozpoczęły się pod Giewontem IX Europejskiej Targi Produktów Regionalnych.
Targi odbywają się na górnej Równi Krupowej. Powstało tam małe miasteczko targowe, gdzie wytwórcy tradycyjnych produktów spożywczych, a także rękodzielnicy prezentują, a także sprzedają swoje wyroby. Na stoiskach można spotkać chleby, wędliny, sery, przyprawy, nalewki, a przede wszystkim miody. Bo to właśnie miód i pszczelarstwo są tegorocznym motywem przewodnik targów.
Na początek targów odbyło się seminarium naukowe poświęcone pszczelarstwu, jego tradycji, a także prozdrowotnym właściwościom miodu.
W trakcie targów do 15 sierpnia na górnej Równi będą odbywały się koncerty i rozmaite pokazy, przede wszystkim kulinarne. Nie zabraknie także wielu degustacji rozmaitych kuchni nie tylko z Polski.