- Otwarcie rynku RPA dla eksportu polskiego drobiu daje szansę na dostęp do znaczącego konsumenckiego rynku, do którego dostęp dotychczas miały np. Belgia, Francja, Wielka Brytania i USA - mówi sekretarz stanu Jacek Bogucki.
Polska jest aktualnie liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej, a co drugi kurczak czy indyk produkowany w naszym kraju trafia na zagraniczny rynek. W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy 909 mln kilogramów. Teraz otwiera się przez producentami tego mięsa kolejny rynek. Jak podaje ministerstwo rolnictwa, uzgodniono zapisy dotyczące wymagań weterynaryjnych we wzorze świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego.
Określone zostały już także zasady zatwierdzania przez służby weterynaryjne Polski i RPA zakładów produkujących świeże mięso drobiowe. "Zatwierdzanie nie będzie wymagało każdorazowej kontroli inspektorów RPA i odbywać się będzie głównie poprzez analizę dokumentacji przesyłanej przez stronę polską", wyjaśnia polski sektor rolnictwa.
W czasie wizyty delegacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii w Republice Południowej Afryki, doprecyzowano niektóre z przepisów RPA dotyczące bezpieczeństwa mięsa. "Pozwoli to na łatwiejsze dostosowanie się do nich zakładów drobiarskich zainteresowanych eksportem do tego kraju".
Źródło: informacja prasowa minrol.gov.pl