W skrócie
Domowa lodowa kanapka może być podana na różne sposoby. Poza wspomnianą już maślaną słodką bułką w stylu brioszki można eksperymentować ze słodkim pieczywem. W szczególności polecam rogaliki przygotowane jak francuski croissant. Można go także kupić w dobrej piekarni, która nie oszczędza na maśle. Do kanapki lodowej często wykorzystuje rogaliki z poprzedniego dnia. Lekko sczerstwiałe pieczywo znakomicie utrzymuje gałki lodów. Ponadto taką lodową kanapkę można także przyrządzić na bazie korzennych ciasteczek, które szczególnie podkreślają smak lodów z bakaliami i orzechami.
Kanapka lodowa – bardzo prosty przepis na podwieczorek
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- gotowy croissant lub słodka maślana bułka w stylu brioszki,
- 2 łyżki lodów mascarpone z sosem malinowym Royal Gusto 1 l
Jak zrobić kanapkę lodową?
Sposób przygotowania:
- Bułkę maślaną przekroiłam i obie połówki lekko podgrzałam na suchej patelni, tak żeby się zarumieniła.
- Do środka bułki włożyłam hojne gałki lodów mascarpone z sosem malinowym.
- Wnętrze kanapki lodowej przed podaniem można udekorować listkami mięty.
Dodatki do kanapki lodowej
Taką lodową kanapkę można także urozmaicić świeżymi owocami. Znakomicie sprawdzają się świeże maliny, truskawki lub borówki. Wystarczy włożyć je tak jak gałki lodów pomiędzy wybrane pieczywo lub ciastka. Ponadto zachęcam do użycia ulubionej polewy czekoladowej do oblania lodów i posypania ich uprażonymi i pokruszonymi orzechami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: