Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak
Składniki
1 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
50 g masła
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
40-60 g parmezanu
2 liście laurowe
1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
sól
pietruszka, parmezan do podania
Wykonanie
Do dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu.
Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut. Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.