
Zupa z marynowanej dyni Iwony Borowiec
Składniki
80 dag ziemniaków
3 szklanki rosołu warzywnego
1 słoik dyni marynowanej
1 puszka kukurydzy
3 gałązki koperku
30 dag mięsa mielonego
1 żółtko
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki oleju
50 ml śmietany kremówki
Wykonanie
Mięso wymieszać z żółtkiem i tarta bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować klopsiki. Smażyć na oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zagotować rosół, włożyć ziemniaki i gotować 15 minut na średnim ogniu. Kukurydzę i dynię, opłukać, osączyć. Koperek umyć, posiekać. Dołożyć do gotujących się ziemniaków. Całość podgrzewać kolejne 5 minut na małym ogniu. Do zupy wlać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Włożyć klopsiki, krótko podgrzać na małym ogniu. Podawać obficie posypane koperkiem.