Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Związek Polskie Mięso zapewnia: Polska wieprzowina jest bezpieczna

Oprac. Strefa Agro
pixabay.com
Związek Polskie Mięso przedstawił swoje stanowisko w sprawie mięsa w kiełbasie sprzedawanej w sklepach sieci Lidl. - Polska wieprzowina jest całkowicie bezpieczna i wolna od wirusa afrykańskiego pomoru świń. Niemieccy rolnicy tak jak i odbiorcy z innych krajów polskiej wieprzowiny nie maja się czego obawiać – mówi Witold Choiński, prezes zarządu związku.

W mediach naszego zachodniego sąsiada pojawiła się informacja o tym, że w kiełbasie sprzedawanej w marketach Lidl częściowo jest mięso z polskiej wieprzowiny. Powodem niepokoju ma być m.in. fakt, że Polska boryka się z afrykańskim pomorem świń. Oburzeni mają tym być niemieccy rolnicy.

Sieć sklepów potwierdziła, że pewna część mięsa wykorzystana do wyprodukowania kiełbasy pochodzi z Polski z obszarów nie objętych ASF i jednocześnie zapewniła, że mięso poddawane jest ścisłej kontroli.

Do owych doniesień odnosi się Związek Polskie Mięso: – W Polsce w związku z zagrożeniem ASF obowiązują surowe przepisy bioasekuracyjne. Z terenów o wysokim ryzyku występowania ASF świnie mogą być przemieszczane do uboju wyłącznie po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych a mięso z nich pozyskane nie może być przedmiotem handlu wewnątrz UE – zapewnia prezes Witold Choiński.

Dalej w stanowisku związku czytamy: Zgodnie z regulacjami UE, świnie, które są przemieszczane między innymi do rzeźni w celu uboju z obszarów gdzie występuje ASF u dzików, są poddawane badaniom laboratoryjnym w celu wykluczenia choroby, a następnie na 24h przed wywozem z gospodarstwa badaniu klinicznemu wraz z pomiarem wew. temperatury ciała. Po przyjeździe do zakładu ubojowego, świnie poddawane są kolejnemu badaniu klinicznemu, a następnie po uboju ich tusze badaniu poubojowemu w celu wykluczenia jakichkolwiek zmian mogących stanowić zagrożenie ASF. Wszystkie te czynności wykonywane są przez urzędowych lekarzy weterynarii.

Choiński: branża zabiega o wdrażanie kolejnych mechanizmów ochronnych, bo tylko przestrzeganie przez wszystkich wyśrubowanych norm zapewnia produkcję, eksport i dochody rolnikom.

– Polska wdrożyła w 2016 roku nowe, znacznie ściślejsze niż wymagane przez przepisy UE, zasady identyfikacji i rejestracji świń. Dodatkowo na całym terytorium Polski wdrożony jest system „traceability” zarówno w stosunku do świń, jak i mięsa i produktów pozyskanych z tych zwierząt, pozwalający na śledzenie wstecz drogi produktu z „półki sklepowej” aż do gospodarstw pochodzenia zwierząt – zapewnia Witold Choiński.

Dalej podkreślił, że to Związek wnioskował do ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela, by te zasady zostały wprowadzone na terenie całej Polski, bo obok odstrzału sanitarnego dzików, surowy reżim sanitarno-weterynaryjny jest najbardziej skuteczną metodą ochrony polskich rolników i przemysłu przed ASF.

– Narażenie niemieckich partnerów na zarażenie wirusem jest sprzeczne z interesem polskiego rolnika oraz przemysłu. Co do tego nikt w branży nie ma wątpliwości – podsumował prezes Witold Choiński.

Źródło: informacja prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Związek Polskie Mięso zapewnia: Polska wieprzowina jest bezpieczna - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska