Od 24 lutego 2022 roku z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą korzystać Ukraińcy
Stanisław Szwed, sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej, skierował pismo do organizacji partnerskich uczestniczących w Podprogramie 2021. Poinformował działaczy, że w obliczu kryzysu od 24 lutego 2022 roku dopuszczalne jest kwalifikowanie do pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 obywateli Ukrainy, którzy przekroczyli granicę Rzeczpospolitej Polskiej.
Nad programem czuwają Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Wszelkie postanowienia w związku z pomocą żywnościową obowiązują do czasu przekazania nowych wytycznych.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa kierowany jest przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, zaś beneficjentem i instytucją pośredniczącą jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. To właśnie KOWR, jako beneficjent, odpowiada za przygotowanie i przeprowadzanie w procedurze zamówień publicznych przetargów na dostawy artykułów spożywczych do magazynów partnerów.
W zakresie działań KOWR jako instytucji pośredniczącej jest nadzór nad dostawami żywności do magazynów organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim oraz ponadregionalnym przez wykonawców. Dodatkowo, Ośrodek czuwa nad dystrybucją żywności oraz realizacją działań towarzyszących.
Czym jest Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020?
POPŻ jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym i opracowany zgodnie z unijnymi wytycznymi.
- Cel programu to udzielenie wsparcia osobom doświadczającym najgłębszych form ubóstwa poprzez udostępnienie pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków – informuje Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej.
O wsparcie w zakresie żywnościowym mogą starać się osoby/rodziny w trudnej sytuacji życiowej. Grupą, która może skorzystać z programu są też obywatele Ukrainy.
Wśród artykułów, które przekazywane są w paczkach są m.in.:
- produkty mięsne,
- produkty mleczne,
- produkty skrobiowe,
- cukier,
- olej
- lub warzywa i owoce.
Źródło: MRiPS, KOWR
