„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman już dostępna
Premiera kulinarnej publikacji odbędzie się już za za tydzień, w sobotę 25 maja przy Pałacu Kultury w Warszawie na Miedzynarodowych Targach Książki....
TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao...
Kuchnia polska według naszych Czytelników
Kuchnia polska – przepisy. Kuchni polska to przede wszystkim bigos, kapuśniak, kaszanka, żurek i kotlet schabowy. Tak wynika z sondażu przeprowadzonego wśród...
Ciasta i desery z PRL. Zobaczcie przepisy!
Desery z PRL-u. Pamiętacie blok czekoladowy? A może nie było większego rarytasu niż domowe krówki lub szyszki z ryżu preparowanego? Ciasteczka „ziemniaczki”,...
Obiady domowe jak u mamy - tradycyjne dania, które zawsze warto przygotować
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, sycący krupnik, kotlet schabowy rozpływający się w ustach, czy rewelacyjne pierogi ruskie. Domowe, pyszne klasyczne...
Przepisy na tradycyjne polskie zupy
Przepisy na tradycyjne polskie zupy! Takie jak u babci! Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na pyszne, tradycyjne domowe zupy, takie jak...
Pamiętacie "gruźliczankę"? Tak się piło w PRL, czyli mamo, tato kupmy sobie saturator
Kilka szklanek, wózek na kółkach z parasolem lub bez, butla ze sprężonym gazem i sok lub dwa do wyboru. Czasami łańcuch z kłódką. Tak się piło w PRL! Smak wody...
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...
Przepis na pyszne pampuchy
Pamiętacie jeszcze pampuchy? To pyszne bułeczki drożdżowe, które przygotowuje się na parze. Znane także jako parowańce lub pączki na parze. Zobaczcie przepis...
Domowa karpatka z masą budyniową
Sprawdzony przepis na domową karpatkę z rewelacyjną masą budyniową od Koła Gospodyń Wiejskich. Koniecznie spróbujcie!
Najlepsze przepisy na pierogi
Przepisy na pierogi. Pierogi ruskie, z mięsem, z serem, a nawet z.. kaszanką! Farsze do pierogów bywają różne. Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 12 przepisów...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
Dania ze szkolnej stołówki. Koszmar czy miłe wspomnienie z dzieciństwa?
Zupa mleczna, makaron z serem, ryż z jabłkami, pampuchy… Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie jadł nigdy obiadów w szkolnej stołówce. Dla jednych –...
Pieczona baranina
Przepis na pieczoną baraninę. Potrawa zdobyła I miejsce w konkursie „Sykowne gaździny z Kościeliskiej gminy” w 2015 roku.
Dobre, bo nasze! Tego skosztujesz tylko w Małopolsce
Śliwowica łącka, piękny Jaś, chleb prądnicki, oscypek, obwarzanek… Co łączy te produkty? Skosztujesz ich tylko w Małopolsce. Zobacz zestawienie TOP 10...
Kuchenne rewolucje w Śliwkowej Bobowej. Wiemy, jak zareagowała Magda Gessler!
Wczoraj do późnego wieczora na ulicy Grunwaldzkiej w Bobowej znów było tłoczno i głośno. Wszystko za sprawą Magdy Gessler i ekipy programu Kuchenne...
Historia zupy – niezwykłe losy królowej polskiej kuchni
Sycąca i rozgrzewająca. Zupa od wieków pracowała na swoją pozycję królowej w polskiej kuchni. W jaki sposób zupa znalazła się w kanonie kuchni polskiej i...
Fenomen bułki z dziurką, która podbija cały świat!
Choć większości z nas bajgle kojarzą się głównie z Nowym Jorkiem, ich rodowód wywodzi się prawdopodobnie z Polski. Wszystko za sprawą prężnie rozwijającej się...
TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik
Chłodnik litewski, który znamy dzisiaj, najczęściej powstaje na bazie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Mało kto wie, że w tradycyjnym przepisie dodawało...
Soczysty bryzol to prawdziwy rarytas. Tym daniem nakarmisz rodzinę
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Kluski leniwe: przepisy naszych Czytelników
Ser, jajko i mąka. To podstawowe składniki klusków leniwych. Taki przepis podawała już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Co ciekawe, Hanna Szymanderska w...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 3 dni temu w kategorii Hotel dla zwierząt
Dodano 3 dni temu w kategorii Sklep medyczny
Dodano 3 dni temu w kategorii Sklep
Dodano 4 dni temu w kategorii Obsługa informatyczna firm