Kluski leniwe: przepisy naszych Czytelników
Ser, jajko i mąka. To podstawowe składniki klusków leniwych. Taki przepis podawała już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Co ciekawe, Hanna Szymanderska w...
Dania ze szkolnej stołówki. Koszmar czy miłe wspomnienie z dzieciństwa?
Zupa mleczna, makaron z serem, ryż z jabłkami, pampuchy… Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie jadł nigdy obiadów w szkolnej stołówce. Dla jednych –...
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
Ciasta i desery z PRL. Zobaczcie przepisy!
Desery z PRL-u. Pamiętacie blok czekoladowy? A może nie było większego rarytasu niż domowe krówki lub szyszki z ryżu preparowanego? Ciasteczka „ziemniaczki”,...
Dobre, bo nasze! Tego skosztujesz tylko w Małopolsce
Śliwowica łącka, piękny Jaś, chleb prądnicki, oscypek, obwarzanek… Co łączy te produkty? Skosztujesz ich tylko w Małopolsce. Zobacz zestawienie TOP 10...
Przepisy na tradycyjne polskie zupy
Przepisy na tradycyjne polskie zupy! Takie jak u babci! Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na pyszne, tradycyjne domowe zupy, takie jak...
Kuchnia polska według naszych Czytelników
Kuchnia polska – przepisy. Kuchni polska to przede wszystkim bigos, kapuśniak, kaszanka, żurek i kotlet schabowy. Tak wynika z sondażu przeprowadzonego wśród...
Najlepsze przepisy na pierogi
Przepisy na pierogi. Pierogi ruskie, z mięsem, z serem, a nawet z.. kaszanką! Farsze do pierogów bywają różne. Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 12 przepisów...
TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao...
Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków
Małopolskie przysmaki. Obwarzanki, maczanka po krakowsku, zupa kminkowa, moskole, małdrzyki, czy ziemniaki po cabańsku... W Małopolsce jadamy wiele...
Moja babcia z Kresów robiła takie pulchne racuchy. Ważny jest jeden składnik
Pulchne, złociste racuchy na zsiadłym mleku to pomysł na prosty, pożywny posiłek. Możesz przygotować je na śniadanie, kolację, a nawet na szybki obiad bez...
Obiady domowe jak u mamy - tradycyjne dania, które zawsze warto przygotować
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, sycący krupnik, kotlet schabowy rozpływający się w ustach, czy rewelacyjne pierogi ruskie. Domowe, pyszne klasyczne...
Najprostszy dodatek do ziemniaków. Poznaj przepis na gzik jak z Wielkopolski
Pyry z gzikiem to klasyczny przepis z ziemniaków wywodzący się z Poznania. Prostota tego dania podbiła podniebienia smakoszy w całym kraju. Najważniejszym...
Pieczona baranina
Przepis na pieczoną baraninę. Potrawa zdobyła I miejsce w konkursie „Sykowne gaździny z Kościeliskiej gminy” w 2015 roku.
Proziaki, czyli bułeczki na sodzie
Proziaki dawniej zastępowały codzienne pieczywo. Ich przygotowanie jest banalnie proste i robi się je bardzo szybko. Nie potrzeba drożdży. Zobaczcie przepisy...
Zupy ogórkowe naszych Czytelników
Tradycyjne polskie zupy: zupa ogórkowa. Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. Jej podstawą jest wywar mięsny lub mięsno-warzywny oraz starte ogórki kiszone. Palce...
Pamiętacie "gruźliczankę"? Tak się piło w PRL, czyli mamo, tato kupmy sobie saturator
Kilka szklanek, wózek na kółkach z parasolem lub bez, butla ze sprężonym gazem i sok lub dwa do wyboru. Czasami łańcuch z kłódką. Tak się piło w PRL! Smak wody...
Do batatów dodaję kaszę i smażę. To najsmaczniejsze kotlety warzywne
Chrupiące, rumiane kotlety warzywne przygotujesz z batatów i ulubionej kaszy. Są bardzo smaczne i świetnie smakują z sosem czosnkowym oraz sałatą z rukoli....
Krzywi gębę, ale prostuje rozum! Rzecz o góralskich przysmakach
Moskole, kwaśnica, oscypki, czy bryndza podhalańska... Tradycyjna kuchnia góralska nie należy może do specjalnie wykwintnych, jednak urzeka doskonałym i...
Fenomen bułki z dziurką, która podbija cały świat!
Choć większości z nas bajgle kojarzą się głównie z Nowym Jorkiem, ich rodowód wywodzi się prawdopodobnie z Polski. Wszystko za sprawą prężnie rozwijającej się...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 5 godzin temu w kategorii Doradztwo prawne
Dodano 8 godzin temu w kategorii Agencja pracy
Dodano 2 dni temu w kategorii Pozycjonowanie stron WWW
Dodano 3 dni temu w kategorii Taxi