
Czy starszy rocznik i zakorkowana butelka to gwarancja dobrego smaku wina? Obalamy najpopularniejsze mity o winie.

IM STARSZE, TYM LEPSZE
To chyba najpopularniejszy mit o winie, tymczasem właściwie nie ma nic wspólnego z prawdą. Zdecydowana większość produkowanych win powinna zostać wypita w stosunkowo krótkim czasie, maksymalnie po kilku latach.
Wina do długiego leżakowania produkuje się z konkretnych szczepów winogron i przy zastosowaniu specjalnych metod. Mogą też nabierać ciężkiego smaku, który docenią tylko smakosze. Przeciętny konsument woli wina o lżejszym, owocowym smaku.

WINO Z SIARCZANAMI TO ZŁE WINO
Odstawiasz na półkę wino, na którego etykiecie jest informacja o tym, że zawiera siarczany? Jeśli masz alergię na związki siarki – rozumiemy. W przeciwnym wypadku nie musisz jednak obawiać się siarczanów – występują one w większości win, a ich obecność jest związana z procesem fermentacji. Siarczany w winie nie zaszkodzą też naszemu zdrowiu.
Nieprawdą jest też to, że siarczany znajdziemy tylko w tanich winach. Dodawane są także do tych najlepszych – po to, by je zdezynfekować.

WINO Z ZAKRĘTKĄ JEST GORSZE OD TEGO Z KORKIEM
Rezygnujesz z zakupu interesująco wyglądającego wina tylko dlatego, że butelka zamiast korka, jest zamknięta zakrętką? To nieprawda, że lepsze wina to te zakorkowane. Zamykanie korkiem to tradycja, ale bez znaczenia dla smaku wina.
Ze względu na koszty i wygodę coraz częściej zresztą rezygnuje się z zamykania win korkiem, zastępując go zakrętką. Co więcej, w przeciwieństwie do win zamykanych zakrętką, wina zakorkowane mogą nabawić się tzw. choroby korkowej, przez którą nie będą nadawały się do picia.