9 z 12
Przede wszystkim - kupuj lokalnie. Importowana żywność...

3. Kupuj odpowiedzialnie

Przede wszystkim - kupuj lokalnie. Importowana żywność obciążona jest nie tylko kosztami transportu, ale także zanieczyszczeniami, które transport ten wygenerował.

Zanim więc kupimy egzotyczny owoc w Polsce policzmy, jaka odległość dzieli go od talerza. Jeśli zbyt duża, może warto wybrać coś sezonowego, świeżego i przyjaznego środowisku? Warto także odwiedzać sklepy z żywnością zbliżającą się do terminu przydatności do spożycia.

Jeśli chodzi o kosmetyki - kupujmy te naturalne, bez zbędnej chemii, która dostanie się do środowiska. Wybierajmy mydło w kostce zamiast w płynie, ograniczajmy produkty pakowane w plastik. Wybierajmy ekologiczny płyn do mycia naczyń. Część detergentów można sporządzić własnoręcznie - ocet i soda oczyszczona potrafią zdziałać cuda!

10 z 12
Najbardziej obciążające dla środowiska są podróże samolotem....

2. Podróżuj z głową

Najbardziej obciążające dla środowiska są podróże samolotem. Każdy start i lądowanie to tony dwutlenku węgla wydzielane do atmosfery. Oczywiście ciężko jest zupełnie zrezygnować z latania w dzisiejszych czasach, jednak gdy to możliwe - wybierajmy samochód, a najlepiej pociąg, zwłaszcza gdy podróżujemy na stosunkowo krótkich dystansach.

Czasem podróż kontynentalna lub nawet morska może być znacznie ciekawszym przeżyciem, niż przelot do kompletnie innego otoczenia bez możliwości obserwowania, jak zmienia się krajobraz za oknem.

Jak się szacuje, rezygnacja z jednego transkontynentalnego lotu pozwala zaoszczędzić nawet 1,5 tony CO2.

Jak podróżować, by nie rujnować?
Sprawdź

11 z 12
Obecnie to hodowla zwierząt w największym stopniu zatruwa...

1. Zmień dietę

Obecnie to hodowla zwierząt w największym stopniu zatruwa środowisko - bardziej niż transport! W dodatku zużywa aż 70% wody pitnej. Jeśli nie zmienimy naszej diety, Ziemia nie tylko nie będzie w stanie się wyżywić, ale także ulegnie nieodwracalnym zniszczeniom.

Dlatego warto zupełnie wykluczyć mięso z jadłospisu, lub ograniczyć jego spożywanie. Zalecana przez Instytut Żywności i Żywienia dawka to 500g mięsa tygodniowo - głównie ze względów zdrowotnych, gdyż czerwone mięso jest kancerogenne.

W dodatku dieta wegetariańska potrafi wyżywić 2x więcej osób, niż dieta mięsna. Przy szybko rosnącej liczbie populacji ma to ogromne znaczenie dla naszej przyszłości. Jedząc rośliny zmniejszymy również emisję CO2.

Co jeszcze warto wykluczyć z jadłospisu?
Sprawdź

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Polecamy

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową