13 z 17
Tarta z młodą kapustą...
fot. Fot. Dorota Wójcicka

Tarta z młodą kapustą
Dorota Wójcicka, autorka bloga Daktyle w czekoladzie, dzieli się przepisem na tartę z młodą kapustą. Polecamy! - Przepyszna tarta, w której głównym składnikiem jest młoda kapusta. Na kruchym spodzie (bez jajek) wyłożony jest farsz z młodej kapusty i żółtego sera, a zalane jest to mieszanką z jajek i śmietanki. Banalnie proste ale genialnie pyszne. Do wielokrotnego powtórzenia - zapewnia Dorota Wójcicka.

Składniki na ciasto
100 g masła
2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
150 g mąki pszennej
szczypta soli

Składniki na nadzienie
ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
2 jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 płaskiej łyżeczki soli
100 g żółtego sera

Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.

14 z 17
Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń...
fot. archiwum

Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
Przepisem na sprawdzone, domowe kapuśniaczki podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki na farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
1/2 kg pieczarek
2 cebule
przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)

Składniki na ciasto
1 kg mąki
3 jajka + 2 żółtka
5 dag drożdży
1/2 kostki palmy
200 gr śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam

Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.

Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.

15 z 17
Domowa, szybka kapusta kiszona w słoikach...
fot. archiwum

Domowa, szybka kapusta kiszona w słoikach
Nie ma nic lepszego niż domowa kapusta kiszona. Bez konserwantów i zbędnych składników. Przepis na kapustę jest bardzo prosty. Spróbujcie koniecznie.

Składniki
kapusta (dowolna ilość)
sól
przegotowana woda
marchew, kminek (opcjonalnie)

Wykonanie
Kapustę dość drobno poszatkować. Nakładać do wyparzonych słoików warstwami. Każdą warstwę posolić. Dość dobrze dociskać. Można dodać marchewkę i kminek jak ktoś lubi. Kapustę nałożyć maksymalnie do 3/4 słoika, bo będzie „pracować”. Na wierzch dodać odrobinę przegotowanej wody. Dobrze zakręcić. Trzymać dwa-trzy dni w cieple, następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Kapusta jest gotowa po około dwóch tygodniach.

16 z 17
Sałatka z białej kapusty...
fot. archiwum

Sałatka z białej kapusty
Sałatka z białej kapusty to jeden z tych przetworów, który robimy co roku. Jest wyśmienita – przekonują Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki
2,5 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
80 dag cebuli
1 kg marchwi

Składniki na zalewę
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 łyżki gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie
Kapustę, paprykę i cebulę zszatkować oddzielnie i lekko posolić. Zostawić ma 4-6 godzin. Marchewkę zetrzeć na grubym tarle.
Kiedy warzywa zmiękną, odcisnąć lekko z soku, Warzywa wymieszać i dodać marchew. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i dodać do sałatki.
Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować około 30 minut.

Zobacz koniecznie: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek