Małopolska to nie tylko oscypki i kwaśnica, czy redykołka i kiełbasa lisiecka. Niektóre potrawy przygotowywane są tu od wieków - z pokolenia na pokolenie. A wśród nich takie rarytasy jak prołzioki, parzybroda po mirowsku, kulasa z ziemniaków, czy bryjka. Przepisami na te specjały podzieliły się Panie z Kół Gospodyń Wiejskich - skarbnica wiedzy kulinarnej! Do tej pory chętnie gotują te dania. Niektórych można spróbować na licznych konkursach kulinarnych w naszym regionie.
Oto nietypowe potrawy z Małopolski:
- Prołzioki z Moszczenicy
- Limanowskie siercioki
- Placki z blachy po zobielsku
- Parzybroda po mirowsku
- Białczańska zupa scypa
- Kulasa z tartych ziemniaków
- Kućmok, czyli babka ziemniaczana
- Kycioki z Niedźwiedzia
- Starosądecka bryjka
- Polewka na maślance
- Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
- Tradycyjna krówka regulicka
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Wideo