
Łukowicka śliwka suszona
Suszenie śliwek w Gminie Łukowica odbywa się już co najmniej od 100 lat. Doskonale świadczą o tym suszarnie znajdujące się na terenie Gminy Łukowica. Często mają one ponad 80 lat. Notatki w księgach gospodarczych wskazują, iż sady śliwowe były i są nadal częścią krajobrazu terenów rolniczych w Gminie Łukowica. Skoro przeszło 80 lat temu były suszarnie i sady śliwowe niepodważalnie świadczy to o tradycyjnym przetwarzaniu śliwek na tych terenach.
Smak:
Śliwki o charakterystycznym dobrym smaku są bardzo słodkie i często o pomarszczonej skórce. „Węgierka zwykła” pozostaje synonimem śliwki dobrej jakości.

Krówka regulicka
Jednym z tradycyjnych i uwielbianych przez mieszkańców Regulic przysmaków sporządzanych z mleka, była krówka regulicka. Składniki potrzebne do przygotowania krówek regulickich gospodynie miały na wyciągnięcie ręki (mleko, masło, cukier), dzięki czemu regionalne cukierki były zawsze świeże.
Smak i zapach
Słodki i mleczny.

Masło rzuchowskie
Tradycja wyrabiania masła rzuchowskiego sięga ponad 60 lat. Jedynym surowcem do wytwarzania masła jest śmietana pozyskiwana z mleka od krów rasy polskiej czerwono-białej. Tradycyjnie wyrabiane masło rzuchowskie posiada specyficzny lekko kwaskowy smak i zapach śmietany, co wyróżnia go od pozostałych. Masło może być używane do smażenia, omaszczania makaronów i pierogów, jak i też wypieku ciast.
Smak:
Lekko kwaskowy smak, zapach śmietany.

Co zjeść, podróżując po Małopolsce?