
Smalec jurajski gotowany
Smalec jurajski gotowany przygotowywany jest na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej od około 100 lat. Podstawą przygotowania wyjątkowego smalcu są użyte surowce, zwłaszcza odpowiednie mięso. Dlatego do przygotowania smalcu jurajskiego używane jest mięso ze świń rasy Polskiej Białej Zwisłouchej, które żywione są odpowiednią paszą bez dodatku żadnych polepszaczy.
Smak:
Aromatyczny zapach mięsa z delikatnym posmakiem cebuli, czosnku i przypraw takich jak pieprz, sól, majeranek, cząber oraz ziele angielskie.

Śliwowica Łącka
Tradycyjny i bardzo popularny bezbarwny trunek,
o wysokiej zawartości alkoholu i charakterystycznym,
śliwkowym aromacie. Łącka Śliwowica (zwana krasilicą) zaliczona została w 1992 r. przez wojewódzkiego
konserwatora zabytków do grona niematerialnych
dóbr kultury.
Smak:
Charakterystyczny, wyraźnie śliwkowy aromat.

Bryndza
Miękki, podpuszczkowy ser owczy, o pikantnym i słonym smaku. Aby uzyskać bryndzę, kruszy się bundz i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie, aby dojrzał.
Smak:
Pikantny, słony smak, czasem lekko ostry lub kwaśny

Piwo okocimskie
Piwo produkowane w okocimskim browarze od ponad 150 lat – w różnych gatunkach o charakterystycznych smakach – zaspokaja indywidualne gusty najwybredniejszych piwoszy.