5 z 17
Kiełbasa lisiecka jest wytwarzana z wysokiej jakości mięsa...
fot. Jan Hubrich

Kiełbasa lisiecka

Kiełbasa lisiecka jest wytwarzana z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, głównie z szynki (85% składu). Posiada kształt wianka o średnicy 35–40 cm. Zewnętrzna powłoka ma kolor ciemnobrązowy, wynikający z procesu naturalnego wędzenia, jest lśniąca i lekko pomarszczona, sucha w dotyku. Kiełbasa ma około 52 mm grubości. W jej przekroju widoczne są jasne kawałki mięsa szynkowego, otoczone ciemniejszym farszem mięsnym.

Smak:
Dominuje smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli. Zapach jest swoisty dla kiełbasy wieprzowej.

6 z 17
Kolejny serowy przysmak z owczego mleka. Produkowany w...
fot. Archiwum Polska Press

Bundz

Kolejny serowy przysmak z owczego mleka. Produkowany w góralskich bacówkach w procesie naturalnej fermentacji, musi leżakować nawet do 2 tygodni, zanim nabierze charakterystycznego, lekko kwaskowego smaku. Wielu mówi, że taki dojrzały bundz z pomidorami i bazylią smakuje lepiej niż osławiona włoska mozzarella.

Smak:
Łagodny, lekko kwaśny, orzechowy, dopuszcza się kwaskowy

7 z 17
Fasola przywędrowała do Europy po odkryciu Ameryki i szybko...
fot. Archiwum Polska Press

Fasola z Zakliczyna

Fasola przywędrowała do Europy po odkryciu Ameryki i szybko rozpowszechniła się na całym kontynencie. Do Polski trafiła w XVI w. jako roślina ozdobna, hodowana głównie w przyklasztornych ogrodach. Odmiana o nazwie „piękny Jaś” rozwija się szczególnie w dolinie Dunajca. Corocznie w Zakliczynie odbywa się Święto Fasoli
„Piękny Jaś” promujące produkt lokalny doliny Dunajca.

8 z 17
Sławne miody z regionu to małopolskie i sądeckie miody...
fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego

Sławne miody z regionu to małopolskie i sądeckie miody spadziowe. Ich zaletą jest mniejsza niż w nektarowych zawartość wody, znakomity, żywiczny smak i aromatyczna, korzenna woń, a cechą charakterystyczną – ciemna barwa, od brązowej, przez brunatną, do niemal czarnej, z odcieniem czerwonawym lub zielonkawym. Miód spadziowy do dziś jest niezastąpionym domowym remedium na przeziębienie, chrypkę i choroby gardła.

Smak:
Smak delikatny, słodki. Zapach intensywny, specyficzny – przypominający zapach żywicy.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

NASZ PATRONAT
Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Zobacz również

Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

NASZ PATRONAT
Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!