1 z 17
Przewijaj galerię w dół
Według kronikarza Jana Długosza, nazwa miasta Tarnów...
fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Tarninówka – z alkoholem i bez alkoholu

Według kronikarza Jana Długosza, nazwa miasta Tarnów pochodzi od krzewów tarniny gęsto porastających pobliską górę św. Marcina. Do dziś krzewy rosną w pobliżu ruin zamku, a herbata i nalewka z tarniny stały się typowymi pamiątkami z Tarnowa. Herbata „Tarninówka” polecana jest osobom łatwo przeziębiającym się, wyczerpanym i pracującym umysłowo.

2 z 17
Sady jabłoniowe z terenu Raciechowic położone są na obszarze...
fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jabłko z Raciechowic

Sady jabłoniowe z terenu Raciechowic położone są na obszarze Beskidu Wyspowego. Owoce dojrzewają w ostrzejszym klimacie podgórskim i przez odpowiednie nasłonecznienie na stokach południowych otrzymują swoisty smak i wybarwienie. Wpływ na wyjątkowy smak jabłek z Raciechowic mają duże różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem. Ze względu na warunki klimatyczne, które są tu bardzo dobre oraz specyficzny mikroklimat górski, jabłka mają wyjątkowy smak, jędrność i zapach.

Smak:
Smak i zapach w dużej mierze zależą od odmiany i sposobu przechowywania jabłek, w zależności od gatunku jabłka – kilka smaków i zapachów: słodki, słodko-kwaśny, słodko-winny, kwaskowaty, winny, korzenno-winny, kwaśny z korzennym posmakiem, aromatyczny, soczysty.

3 z 17
„Oscypek” jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich,...
fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne

oscypek

„Oscypek” jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Przywędrował na Podhale razem z całą kulturą wołoską, organizacją wypasów, sposobem prowadzenia bacówki, przerabiania mleka.

Smak:
Wyraźny zapach wędzenia (dymu), lekko słony

4 z 17
Piekarze krakowscy od dawna wypiekali obwarzanki krakowskie....
fot. Wojciech Matusik

Obwarzanek krakowski

Piekarze krakowscy od dawna wypiekali obwarzanki krakowskie. W dokumencie lokacyjnym Krakowa wydanym przez księcia Bolesława Wstydliwego w 1257 r. znajdują się pierwsze historyczne informacje o piekarzach krakowskich dające im przywileje sprzedaży swoich wyrobów na Rynku w Krakowie. O produkcji i wypieku obwarzanków mówi uchwała Rady Miasta Krakowa o wypieku chleba i wynagradzaniu „rodziny”, pomocników piekarskich z 22 kwietnia 1529 r.

Smak:
Smak wyjątkowy, właściwy dla tego rodzaju wyrobu – charakterystyczny dla świeżego dobrze wypieczonego pieczywa.

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

NASZ PATRONAT
Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Zobacz również

Tak w pierwszej turze wyborów prezydenckich zagłosowali gorliczanie

Tak w pierwszej turze wyborów prezydenckich zagłosowali gorliczanie

Zakopane czeka na stadion. Budowa wchodzi w końcową fazę

Zakopane czeka na stadion. Budowa wchodzi w końcową fazę