1 z 17
Przewijaj galerię w dół
Według kronikarza Jana Długosza, nazwa miasta Tarnów...
fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Tarninówka – z alkoholem i bez alkoholu

Według kronikarza Jana Długosza, nazwa miasta Tarnów pochodzi od krzewów tarniny gęsto porastających pobliską górę św. Marcina. Do dziś krzewy rosną w pobliżu ruin zamku, a herbata i nalewka z tarniny stały się typowymi pamiątkami z Tarnowa. Herbata „Tarninówka” polecana jest osobom łatwo przeziębiającym się, wyczerpanym i pracującym umysłowo.

2 z 17
Sady jabłoniowe z terenu Raciechowic położone są na obszarze...
fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Jabłko z Raciechowic

Sady jabłoniowe z terenu Raciechowic położone są na obszarze Beskidu Wyspowego. Owoce dojrzewają w ostrzejszym klimacie podgórskim i przez odpowiednie nasłonecznienie na stokach południowych otrzymują swoisty smak i wybarwienie. Wpływ na wyjątkowy smak jabłek z Raciechowic mają duże różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem. Ze względu na warunki klimatyczne, które są tu bardzo dobre oraz specyficzny mikroklimat górski, jabłka mają wyjątkowy smak, jędrność i zapach.

Smak:
Smak i zapach w dużej mierze zależą od odmiany i sposobu przechowywania jabłek, w zależności od gatunku jabłka – kilka smaków i zapachów: słodki, słodko-kwaśny, słodko-winny, kwaskowaty, winny, korzenno-winny, kwaśny z korzennym posmakiem, aromatyczny, soczysty.

3 z 17
„Oscypek” jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich,...
fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne

oscypek

„Oscypek” jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Przywędrował na Podhale razem z całą kulturą wołoską, organizacją wypasów, sposobem prowadzenia bacówki, przerabiania mleka.

Smak:
Wyraźny zapach wędzenia (dymu), lekko słony

4 z 17
Piekarze krakowscy od dawna wypiekali obwarzanki krakowskie....
fot. Wojciech Matusik

Obwarzanek krakowski

Piekarze krakowscy od dawna wypiekali obwarzanki krakowskie. W dokumencie lokacyjnym Krakowa wydanym przez księcia Bolesława Wstydliwego w 1257 r. znajdują się pierwsze historyczne informacje o piekarzach krakowskich dające im przywileje sprzedaży swoich wyrobów na Rynku w Krakowie. O produkcji i wypieku obwarzanków mówi uchwała Rady Miasta Krakowa o wypieku chleba i wynagradzaniu „rodziny”, pomocników piekarskich z 22 kwietnia 1529 r.

Smak:
Smak wyjątkowy, właściwy dla tego rodzaju wyrobu – charakterystyczny dla świeżego dobrze wypieczonego pieczywa.

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Kiedy tramwaj dojedzie na Azory? Poznaliśmy termin! W planie trzypoziomowy parking

Kiedy tramwaj dojedzie na Azory? Poznaliśmy termin! W planie trzypoziomowy parking

Zobacz również

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje