Spadek pogłowia według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego na koniec marca 2016 wynosił 11,5% w skali roku. Liczebność świń w Polsce określono na poziomie 10187,4 tys. sztuk. W nawiązaniu do dyskusji toczącej się na temat "rozwoju towarowej produkcji trzody chlewnej jako elementu odbudowy krajowego pogłowia trzody chlewnej oraz drogi do osiągnięcia samowystarczalności Polski w zakresie produkcji wieprzowiny", KZP-PTCh przedstawia następujące kroki:
Po pierwsze - rynek. Krajowy związek chciałby, żeby obowiązkowo w umowach między dostawcami a odbiorcami znalazł się "element cenowy". Pierwzy z postulatów przeiduje poza tym "przygotowanie zasad i założeń do powiązań pionowych pomiędzy wszystkimi ogniwami łańcucha sektora wieprzowiny". KZP-PTCh zakłada tez m.in. wprowadzenie tygodniowego indeksu ceny żywca do tuszy lub elementów podstawowych oraz niezależną ocenę jakości półtusz w zakładach mięsnych". Kolejna potrzebna zmiana to możliwość znakowania mięsa, które pochodzi w całym cyklu produkcyjnym od polskich producentów.
Po drugie - pozwolenia na budowę. Procedury wydawania pozwoleń na budowę chlewni wymagają uporządkowania. "Należy precyzyjnie ustalić warunki i ograniczyć uznaniowość przy wydawaniu decyzji, która jest szkodliwa, ponieważ często prowadzi do pozaprawnego wydłużania procesu inwestycyjnego", uważa Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej. Kolejna wskazówka - w polskim prawie na poziomie krajowym i samorządowym związek widzi potrzebę zmian ułatwiających przygotowanie, prowadzenie oraz realizację projektów budowy ferm trzody chlewnej.
Po trzecie - koszty żywienia. Autorzy postulatów chcą zezwolenia na krzyżowe stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu trzody chlewnej, zniesienia zakazu stosowania pasz zawierających komponenty GMO. Związek oczekuje stabilizacji rynku zbóż, który ma duży wpływ na opłacalność produkcji trzody chlewnej.
Po czwarte - finansowanie sektora. "Proponujemy nie wprowadzać ograniczeń maksymalnej obsady loch, aby nie wyłączyć z programu dużych ferm, które chciałyby przestawić się na produkcję prosiąt poprzez zastąpienie miejsc tuczowych stanowiskami dla macior. Ponadto postulujemy: włączyć przemysł mięsny do współfinansowania Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, dalszy rozwój systemu ubezpieczeń zwierząt, większe wsparcie dla grup producentów".
Po piąte - zdrowie zwierząt. Tu związek zakłada głównie ochronę produkcji świń poprzez wprowadzanie podstawowych zasad bioasekuracji dla wszystkich producentów w kraju. Dalej bardziej ogólnikowo wymienia "Podjęcie zdecydowanych działań w celu uwolnienia kraju od ASF i choroby Aujeszkiego".
Po szóste - ustawa o nawozach i nawożeniu. Twórcy postulatów proponują zniesienie wymogu zagospodarowania 70% gnojowicy na gruntach będących w posiadaniu producenta trzody chlewnej. Według autorów stanowi to istotną barierę ograniczającą rozwój produkcji.