
9 praktycznych faktów o jajkach
Nie ma wielkanocnego stołu bez jajek. Cóż, podobno od nich wszystko się zaczęło.
Na kolejnych stronach znajdziecie ciekawostki dotyczące jaj.
A jeśli już o jajkach i kurach mowa, zapytamy - czy słyszeliście o człowieku - kurze?
Abraham Poincheval zasłynął z tego, że owinięty w ciepłą kołdrę wysiadywał jajka na specjalnej ławie. Z efektem! Po trzech tygodniach skorupki zaczęły pękać, a w paryskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej przyszły na świat kurczaczki, które potem trafiły do gospodarstwa w zachodniej Francji. Performer zapewnił, że nie zostały zjedzone.
Maszyna z klocków stworzona do robienia jajek na bekonie:
<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/01243b32-82dd-4d9f-b86c-261c6f4c14f4,92df2ea4-196c-bcb3-b659-062080f4c813,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>
Źródło: STORYFUL
Dostawca: x-news

9 praktycznych faktów o jajkach
Dzięki zawartości cysteiny, jajka na miękko są pomocne w ... leczeniu uporczywego kaca.
Dodajmy, że kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy smak aromat.

9 praktycznych faktów o jajkach
Jeśli marzysz o strusim jaju, musisz uzbroić się w cierpliwość. Strusie jajo należy gotować około 70 minut. Dla porównania, przepiórczemu wystarczą trzy minuty.

9 praktycznych faktów o jajkach
Dlaczego jajko jest tak nierozerwalnie związane ze świętami wielkanocnymi? To symbol odrodzenia i płodności.
Za malowanie jaj nasi przodkowie zabrali się prawdopodobnie w X wieku. Pisanki wręczono osobom, którym życzyło się zdrowia i siły.