
9 praktycznych faktów o jajkach
Według producentów - jeśli na opakowaniu widzisz przekroczoną datę spożycia, to nie znaczy, że jajka powinny wylądować w koszu na śmieci. "Przy właściwym przechowywaniu w domu, można je konsumować o wiele dłużej" - podkreśla Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
Jak sprawdzić, czy jajo jest świeże?
Zanurz jajko w wodzie i obserwuj, czy opada na dno i leży na boku – jest wówczas bardzo świeże. Uwaga, jeśli wypływa na powierzchnię – nie jest dobre do spożycia. Co, jeśli jajo staje na dnie naczynia? To znaczy, że jest mniej świeże, ale może trafić na nasz talerz.

9 praktycznych faktów o jajkach
Na wyjątkowe uznanie zasługuje kura, której historia zawdzięcza największe jajko. Ba, wzdłuż dłuższej osi ten gigant mierzył aż 31 centymetrów! Rekordowe jajo pojawiło się w angielskiej wsi Mellor w 1896 roku.

9 praktycznych faktów o jajkach
Uczulamy! Srebrne sztućce w kontakcie z żółtkiem jaja natychmiast czernieją. Wszystkiemu winna zawartość siarki w jajku, która wiąże się ze srebrem, tworząc siarczek srebra.

9 praktycznych faktów o jajkach
Obawiasz się jedzenia jajek? Według fachowców mogą one wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych.
- Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym - dodaje Katarzyna Gawrońska z KIPDiP.