
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przekąski na andrzejki.

Ogórki faszerowane twarogiem, koperkiem i czosnkiem Agnieszki Chechelskiej
Składniki
ogórki
twaróg
koperek
czosnek
sól, pieprz
pomidorki
jogurt
Wykonanie
Ogórki pokroić w grube plastry. Częściowo wydrążyć z nich miąższ. Do twarogu dodać jogurt, koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Tak powstałą pastą wypełnić wydrążone ogórki i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Szybka przekąska - pizzeriny z pomidorami i bazylią Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo
3 pomidory
3 cebule
50 g sera żółtego
1/2 łyżki suszonej bazylii
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Wykonanie
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiać ciasto około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5mm. Nożem pokroić ciasto na romby. Kawałki ciasta ułożyć na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
Piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni.

Szaszłyki z sera, szynki parmeńskiej i pomidórków Iwony Borowiec
Składniki
opakowanie szynki parmeńskiej
opakowanie mozarelli w kulkach
opakowanie pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
Wykonanie
Na krótkie patyki do szaszłyków lub burgerów nadziać na przemian składniki, przeplatając je plastrem szynki jak na zdjęciu. Nie zapomnieć o listkach bazylii. Podawać na liściach sałaty. Idealne z dodatkiem domowego pesto.